Νέα Υόρκη: Μικτά πρόσημα και πορεία νέου ιστορικού υψηλού για τον S&P 500

09/04/2021, 17:17
Νέα Υόρκη: Μικτά πρόσημα και πορεία νέου ιστορικού υψηλού για τον  S&P 500

Μικτή εικόνα παρουσιάζει η πορεία των βασικών δεικτών του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται ανοδικά κατά 0,17 % στις 33.561,08 μονάδες. O ευρύτερος δείκτης S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,13% στις 4.102,19 μονάδες, κοντά σε νέο, τρίτο διαδοχικό ιστορικό υψηλό. Αντίθετα ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq χάνει 0,12% στις 13.812,22 μονάδες.

Και οι τρεις βασικοί δείκτες οδεύουν σε θετικό κλείσιμο για την εβδομάδα. Ειδικότερα, ο Dow σημειώνει άνοδο σχεδόν 1,6% μέχρι το χθεσινό κλείσιμο, ο S&P 500 παρουσιάζει κέρδη πάνω από 1,9% και ο Nasdaq ενισχύεται κατά 2,5%.

Από τις μετοχές που διακινούνται εκείνη της Boeing παρουσιάζει σημαντική υποχώρηση κατά 2% μετά την επισήμανση πιθανού ηλεκτρικού προβλήματος σε ορισμένα αεροσκάφη 737 MAX.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημειώνει μικρή άνοδο σήμερα, έχοντας υποχωρήσει χθες από τα υψηλά επίπεδά του σε περίπου 1,6%.

Ο διοικητής της Fed Τζερόμ Πάουελ, χαρακτήρισε χθες την ανάκαμψη από την πανδημία "άνιση και ατελής", χαρακτηρίζοντας ως πολύ σοβαρό ζήτημα αυτή την ανομοιορφία.

Ο Πάουελ επανέλαβε την προσδοκία ότι η αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού για φέτος θα είναι προσωρινή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "έχουμε τα εργαλεία για να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό στο 2% εφόσον χρειαστεί".

Στα μακροοικονομικά γεγονότα της ημέρας ο δείκτης τιμών παραγωγού των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο σε εννιάμιση χρόνια, σύμφωνα με τις προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό καθώς η οικονομία ανοίγει εκ νέου εν μέσω μιας βελτιωμένης υγειονομικής εικόνας στη χώρα και της μαζικής χρηματοδότησης από την κυβέρνηση.