Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Το αρνητικό κλίμα λόγω πανδημίας οδήγησε σε πτώση

12/04/2021, 20:10
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Το αρνητικό κλίμα λόγω πανδημίας οδήγησε σε πτώση

Με πτώση έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Δευτέρα λόγω του αρνητικού κλίματος που δημιούργησε η άσχημη επιδημιολογική εικόνα σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειε 0,5% στις 435,24 μονάδες, με τον τεχνολογικό κλάδο να υποχωρεί κατά 1,3%,

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1% στις 15.215,00 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε επίσης 0,1% στις 6.161,68 μονάδες. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,4% στις 6.889,12 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με μικρά κέρδη 0,1% στις 24.457,18 μονάδες, ενώ ο IBEX 35, στη Μαδρίτη, υποχώρησε κατά 0,4% στις 8.532,60 μονάδες.

Οι μαζικοί εμβολιασμοί στην Ευρώπη δεν έχουν καταφέρει ακόμα να δώσουν τα περιθώρια στις κυβερνήσεις για την αποκλιμάκωση των μέτρων περιορισμού, με την εξαίρεση του Ηνωμένου Βασιλείου. Σημειώνεται ότι η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χαλάρωση των μέτρων στην Αγγλία, με τα καταστήματα, τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια και τους εξωτερικούς χώρους των παμπ να ξανανοίξουν από σήμερα.

Αντίθετα, στη Γαλλία ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας συνεχίζει να αυξάνεται αν και η χώρα έχει μπει στην όγδοη μέρα του λοκντάουν. Την ίδια στιγμή, στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τα κρατίδια συμφωνησαν να παρατείνουν τους ισχύοντες περιοριστικούς κανόνες του λοκντάουν κατά τρεις εβδομάδες, καθώς οι μολύνσεις του κορονοϊού δεν δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης.

Στις μακροοικονομικες ειδήσεις της ημέρας, τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 3% τον Φεβρουάριο από τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο τίτλος της DiaSorin σημείωσε άλμα 9,6% μετά την ανακοίνωση της ιταλικής διαγνωστικής εταιρείας ότι κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της Luminex Corp.

Οι γαλλικές εταιρείες κοινής ωφέλειας Veolia και Suez σκαρφάλωσαν 9,7% και 7,7% αντίστοιχα, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας συγχώνευσης. Αντίθετα, ο τίτλος της Siemens Gamesa κατρακύλησε 4,6%.