Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Μικρή άνοδος ενόψει Fed

28/04/2021, 19:58
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Μικρή άνοδος ενόψει Fed

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα, Μ.Τετάρτη, τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενόψει των ανακοινώσεων της Fed για τη νομισματική πολιτική και τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Παράλληλα, το εδιαφέρον του επενδυτικύ κοινού ήταν στραμμένο και στα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε οριακά κέρδη 0,02% στις 439,92 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει άνοδο 1,5% λαμβάνοντας ώθηση από το "άλμα" 10,7% που σημείωσε η μετοχή της Deutsche Bank. Αντίθετα, ο βιομηχανικός κλάδος υποχώρησε κατά 0,7%.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX 30έκλεισε με άνοδο 0,28% κλείνοντας στις 15.292,18 μονάδες. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,27% στις 6.963,67 μονάδες. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,53%, κλείνοντας στις 6.306,98 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη κινήθηκε ανοδικά 0,49% κλείνοντας στις 8.799,60 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε οριακά κατά 0,06% στις 24.459,57.

Η Dassault Systems ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη και τα έσοδα αυξήθηκαν στο α΄ τρίμηνο, καθώς η εταιρεία εξέδωσε εκτιμήσεις για το β΄ τρίμηνο και διαφοροποίησε ελαφρώς τις προοπτικές της για ολόκληρο το έτος.

Παράλληλα, κατακόρυφη πτώση κατέγραψαν οι προβλέψεις της Banco Santander στο α΄ τρίμηνο, ενισχύοντας τα καθαρά κέρδη περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, παρά το κόστος αναδιάρθρωσης, άνω του μισού δισ. ευρώ. Η ισπανική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη τριμήνου 1,61 δισ. ευρώ, έναντι των 331 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, όταν τα αποτελέσματα είχαν πληγεί από τις προβλέψεις για την κάλυψη πιθανών επισφαλών δανείων και χρεώσεων που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Ισχυρές επιδόσεις εμφάνισε από τη μεριά της η επενδυτική τράπεζα της Deutsche Bank στο α΄ τρίμηνο, βοηθώντας ώστε τα έσοδα να οδηγηθούν υψηλότερα και τα κέρδη καλύτερα των προσδοκιών. Η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι αναμένει τα έσοδα του έτους να είναι σχεδόν αμετάβλητα με το προηγούμενο έτος.

Ακόμη, η Puma SE ανακοίνωσε ότι κέρδη και πωλήσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα στο α΄ τρίμηνο, παρά τους περιορισμούς για τον κορονοϊό και τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού

Σημειώνεται επίσης πως η Lloyds Banking Group ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατακόρυφα και υπερέβησαν τις εκτιμήσεις, κυρίως χάρη στην πίστωση απομείωσης.

Στα μάκρο, επιδείνωση αναμένεται να καταγράψει το γερμανικό καταναλωτικό κλίμα τον Μάιο, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων και των αυστηρών μέτρων του lockdown, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών GfK.

Ο δείκτης της GfK που μετρά το καταναλωτικό κλίμα για το επόμενο διάστημα, αναμένεται να σημειώσει πτώση στις -8,8 μονάδες τον Μάιο από τις -6,1 μονάδες τον Απρίλιο.