Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Τα στοιχεία για ύφεση στην Ευρωζώνη οδήγησαν σε απώλειες

30/04/2021, 20:39
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Τα στοιχεία για ύφεση στην Ευρωζώνη οδήγησαν σε απώλειες

Με πτώση έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Μ. ΠΑρασκευή μετά την ανακοίνωση από την Eurostat των στοιχείων που δείχνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε ύφεση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,3%, με τις μετοχές των ορυχείων να παρουσιάζουν απώλειες 1,8%.

Ωστόσο, σε μηνιαία βάση, ωστόσο, ο Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 1,8%, κινούμενος ανοδικά για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 διολίσθησε κατά 0,12%, κλείνοντας στις 15.135,91 μονάδες. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 0,53% στις 6.269,48 μονάδες. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε μικρή 0,12% στις 6άνοδο 6.969,81 μονάδες.

Στον περιφέρεια ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη έχασε 0,09% στις 8.815 μονάδες, ενώ ο στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,56% στις 24.141,16.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό σήμερα λόγω της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία της Eurostat, δείχνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έπεσε σε μία δεύτερη τεχνητή ύφεση, μετά από μία μικρότερη των εκτιμήσεων συρρίκνωση στο πρώτο τρίμηνο, αλλά οι οικονομολόγοι δηλώνουν ότι τώρα, κινείται σταθερά προς μία πορεία ανάκαμψης, καθώς γίνεται άρση των περιορισμών της πανδημίας, από τις εκστρατείες εμβολιασμού.

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ στις 19 χώρες που έχουν ως κοινό νόμισμα το ευρώ, συρρικνώθηκε κατά 0,6% το α' τρίμηνο, σε μία ετήσια μείωση 1,8%.

Η εξέλιξη αυτή θέτει την περιοχή της ζώνης του ευρώ σε μία δεύτερη τεχνητή ύφεση, μέσα σε 12 μήνες, μετά τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Από πλευράς εισηγμένων εταιρειών, η Barclays ανακοίνωσε σήμερα κέρδη ύψους 1,7 δισ. λιρών (2,37 δισ. δολαρίων) για το πρώτο τρίμηνο, διευκρινίζοντας πως τα κέρδη ενισχύθηκαν από την μείωση των χρεώσεων απομείωσης δανείου.

Στα 1,8 δισεκατομμυρία ευρώ (2,18 δισεκατομμύρια δολάρια), ανήλθαν τα κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2021 σύμφωνα με το CNBC, για την ΒNP Paribas καταγράφοντας αύξηση 11% από το προηγούμενο τρίμηνο. Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των προβλέψεων καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν κατηγορεί επίσημα πλέον την Apple για παραβίαση των κανόνων περί μονοπωλίων. Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακολούθησε μία καταγγελία της σουηδικής Spotify που προσφέρει μουσικές υπηρεσίες μέσω τεχνολογίας streaming, πριν από δύο χρόνια.

Στα μάκρο της ημέρας, το ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη μειώθηκε λίγο τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, στο 8,1% αλλά αυξήθηκε κατά μία μονάδα σε ετήσια βάση λόγω της πανδημίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.