Νέα Υόρκη: Ανοδικά μπήκε ο Μάϊος - 300 μονάδες κερδίζει ο Dow Jones

03/05/2021, 16:57
Νέα Υόρκη: Ανοδικά μπήκε ο Μάϊος - 300 μονάδες κερδίζει ο Dow Jones

Ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης λίγο μετά το άνοιγμα της πρώτης συνεδρίασης του Μαϊου καθώς οι μετοχές των εταιρειών που είναι άμεσα συνδεδεμένες με το άνοιγμα της οικονομίας καταγράφουν κέρδη λόγω των θετικών εκτιμήσεων του επενδυτικού κοινού. Ακόμη, ώθηση στους δείκτες δίνουν και τα στοιχεία για την πορεία της μεταποίησης.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται ανοδικά κατά 0,91%, στις 34.182,53 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,50% στα 4.202,10 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, σημειώνει άνοδο 0,12%, στις 13.979,50 μονάδες.

Από τις εισηγμένες εταιρείες των οποίων η δραστηριότητα είναι συνδεδεμένη με το "άνοιγμα" της οικονομίας, μετά την χαλάρωση των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας , η μετοχή της Gap κινείται με άνοδο 4%. Επίσης η Walt Disney και η Royal Carribean καταγράφουν κέρδη άνω του 1%.

Επίσης, άνοδο 0,90% καταγράφει η μετοχή της Verizon μετά την ανακοίνωση ότι πούλησε τις δραστηριότητες της Yahoo και της AOL στην Apollo Global Management έναντι 5 δισ. δολαρίων

Στις μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας περιλαμβάνεται η ανάαπτυξη με ρυθμούς ρεκόρ της δραστηριότητα2 του κλάδου της μεταποίησης τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, σύάφομφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η IHS Markit.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε στις 60,5 μονάδες τον Απρίλιο από 59,1 μονάδες τον Μάρτιο, λίγο χαμηλότερα από την προκαταρκτική μέτρηση στις 60,6 μονάδες. Αυτή είναι η υψηλότερη μέτρηση από την έναρξη της έρευνας το 2007.

"Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της χώρας ανέφεραν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων τουλάχιστον 14 ετών τον Απρίλιο", σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit."Η ζήτηση εκτινάχθηκε με ρυθμό που δεν έχει καταγραφεί ξανά τα τελευταία 11 χρόνια καθώς ενισχύεται η εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη και δρομολογούνται νέα μέτρα τόνωσης".