Wall Street: Μεγάλη πτώση για Nasdaq και Big Tech

04/05/2021, 23:27
Wall Street: Μεγάλη πτώση για Nasdaq και Big Tech

Με εξαίρεση των δείκτη Dow Jones που έκλεισε με οριακή θετική μεταβολή οι υπόλοιποι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρkης έκλεισαν με πτώση, με αρνητικoύς πρωταγωνιστές τις μετοχές των εταρειών τεχνολογίας, και ειδικότερα των FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google). Βασική παράμετρος που επηράσε την σημερινή πορεία στη Wall Street ήταν η δήλωση της υπουργού Οικονομικών Τζανέτ Γέλεν περί ενδεχομένου αύξησης των επιτοκίων.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με οριακή άνοδο 0,06% στις 34.133,03 μονάδες. Σημειώνεται πως προηγουμένως, ενδοσυνεδριακά, οι απώλειές του ξεπερνούσαν και τις 200 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,69% στις 4.163,92 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτς Nasdaq υποχώρησε κατά 261,62 μονάδες ή 1,88% στις 13.633,50 μονάδες. Προηγουμένως ο Nasdaq έχανε πάνω από 300 μονάδες για μεγάλο μέρος της σημερινής συνεδρίασης.

Από τις 30 μετοχές του Dow, 14 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και οι υπόλοιπες με αρνητικό. Ειδικότερα, των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των Dow Inc., Caterpillar και Johnson & Johnson με άνοδο 2,59%, 2,30% και 1,55% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των Apple, Salesforce.com Inc. και Microsoft με πτώση 3,54%, 2,94% και 1,62% αντίστοιχα.

Από τον τεχνολογικό κλάδο, η μετοχή της Apple σημείωσε πτώση άνω του 3%, ενώ η μετοχή της Amazon υποχώρησε άνω του 2%. Πτώση άνω του 1% σημείωσαν και οι μετοχές των Alphabet (Google), Netflix και Microsoft.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, παραδέχτηκε την Τρίτη ότι τα επιτόκια ενδέχεται να χρειαστεί να αυξηθούν για να κρατήσουν αντίσταση στην αυξανόμενη ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ που προκαλείται από τρισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για την τόνωσή της εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Mary Daly, πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι η αύξηση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες ήταν αναπόφευκτη καθώς η οικονομία ξανανοίγει πλήρως και οι καταναλωτές άρχισαν να ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα. Η μαζική ομοσπονδιακή δημοσιονομική ώθηση πρόσφερε επίσης στα νοικοκυριά περισσότερα μετρητά για δαπάνες. Ωστόσο, η Daly ισχυρίστηκε ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να μειωθεί μόλις καλυφθεί η ζήτηση και η οικονομία επιστρέψει πιο κοντά σε επίπεδα κανονικότητας.

Από πλευράς αποτελεσμάτων εισηγμένων, η Pfizer ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 4,88 δισ. δολάρια ή 86 σεντς ανά μετοχή, έναντι των 3,36 δισ. δολαρίων ή 60 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Για το 2021, η εταιρεία αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 3,55-3,65 δολάρια από την προηγούμενη των 3,10-3,20 δολαρίων και για τα έσοδα στα 70.5-75,2 δισ. δολάρια από την προηγούμενη των 59,4-61,4 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της εταιρείας σημειώνει πτώση 0,42%.

Παράλληλα, η εταιρεία πετρελαίου και αερίου ConocoPhillips, ανακοίνωσε κέρδη α΄ τριμήνου που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις. Η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 1 δισ. δολαρίων ή 75 cents ανά μετοχή, έναντι των ζημιών 1,7 δισ. δολαρίων ή 1,60 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η χαλάρωση περιοριστικών μέτρων στις ΗΠΑ καθώς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στη χώρα. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν σε όλη τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσι και το Κονέκτικατ, ενώ η 24ωρη υπηρεσία του μετρό θα συνεχιστεί εκ νέου στη Νέα Υόρκη αργότερα αυτό το μήνα.

Σε ότι αφορά τις μακροοικονομικές εξελίξεις, σε επίπεδο-ρεκόρ διαμορφώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ τον Μάρτιο εν μέσω αυξημένης ζήτησης η οποία φαίνεται και στις εισαγωγές.

Το έλλειμμα μπορεί να διευρυνθεί περαιτέρω καθώς η οικονομική δραστηριότητα της χώρας ανακάμπτει ταχύτερα από αυτή των ανταγωνιστικών της παγκοσμίως.

Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε 5,6% σε υψηλό όλων των εποχών, στα 74,4 δισ. Δολάρια τον Μάρτιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.