Wall Street: Νέες απώλειες για τους Big Tech

05/05/2021, 23:41
Wall Street: Νέες απώλειες για τους Big Tech

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης την Τετάρτη. Οι αντίρροπες δυνάμεις οδήγησαν σε νέο ιστορικό υψηλό τον Dow Jones και σε απώλειες τον Nasdaq.

O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,29%, στις 34.230,34 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε οριακά 0,09%, στις 4.168,46 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε με απώλειες 0,37%, στις 13.582,42 μονάδες.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 18 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Dow Inc., Chevron, Merck, ενώ των απωλειών εκείνες των Boeing, Walt Disney, Visa.

Οι μετοχές των Amazon, Netflix και Facebook κατέγραψαν απώλειες άνω του 1%.

Η μετοχή της General Motors σημείωσε άνοδο περί το 4% μετά τα πολύ ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου της, ενώ εκείνη της Activision Blizzard κατέγραψε κέρδη 3%, επίσης λόγω αποτελεσμάτων της.

Οι μετοχές του κλάδου των εμπορευμάτων σημείωσαν επίσης ισχυρότατα κέρδη, με πρωτοπόρες εκείνες της ενέργειας και των πρώτων υλών.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε εξάλλου ότι υποστηρίζει την άρση των πνευματικών δικαιωμάτων για τα εμβόλια κατά της Covid-19, καθώς διάφορες χώρες ανά τον κόσμο αδυνατούν ή δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στις δόσεις που χρειάζονται για να ανοσοποιήσουν τον πληθυσμό τους.

Η μετοχή της Moderna υποχώρησε κατά άνω του 5% μετά την σχετική ανακοίνωση, ενώ εκείνη της Pfizer έχασε 0,3%.

Σε ό,τι αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία, ο ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ πρόσθεσε 742,000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, έναντι 800.000 οι οποίες αναμένονταν από οικονομολόγους σε έρευνα του Dow Jones.

Η ADP αναθεώρησε επίσης ανοδικά τον αριθμό των θέσεων εργασίας που προστέθηκαν στον ιδιωτικό τομέα για τον Μάρτιο κατά 48.000.

Η δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με μια μικρή επιβράδυνση τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, πιθανόν λόγω αδυναμίας πλήρους κάλυψης της τεράστιας ζήτησης την οποία κινεί η γιγαντιαία δημοσιονομική τόνωση, αλλά και το ολοένα και βελτιούμενο υγειονομικά περιβάλλον.

Ο δείκτης μη μεταποιητικής δραστηριότητας ISM υποχώρησε τον Απρίλιο στις 62,7 μονάδες, από 63,7 μονάδες τον Μάρτιο, που ήταν η μεγαλύτερη τιμή στην ιστορία της χώρας.

Ο αντίστοιχος δείκτης υπηρεσιών της IHS Markit διαμορφώθηκε στο 64,7, έναντι εκτιμήσεων για 63,1, ενώ τον Μάρτιο κινείτο στις 63,1 μονάδες.