Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Άνοδος λόγω ράλι του τεχνολογικού κλάδου

07/05/2021, 19:39
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Άνοδος λόγω ράλι του τεχνολογικού κλάδου

Με άνοδο έκλεισαν την Παρασκευή τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λαμβάνοντας ώθηση τόσο από τα εταιρικά αποτελέσματα όσο και από την ανοδική τάση του τεχνολογικού κλάδου που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,89% στις 444,93 μονάδες, με τον κλάδο της τεχνολογίας να προσθέτει 2,1% και να ηγείται των κερδών.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX 30 ενισχύθηκε κατά 1,34% στις 15.399,65 μονάδες. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,43% στις 6.385,51 μονάδες. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,76% στις 7.129,71 μονάδες.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η οικονομία συνέχισε να δημιουργεί θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, ωστόσο με πολύ χαμηλότερο ρυθμό από αυτόν που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 266.000 τον Απρίλιο μετά την καθοδικά αναθεωρημένη αύξηση του Μαρτίου κατά 770.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 1 εκατ. νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο.

Τα στοιχεία για την ανεργία επίσης διέψευσαν τους αναλυτές που περίμεναν να μειωθεί, με τον δείκτη ανεργίας ωστόσο να αυξάνεται στο 6,1%.

Σε ό,τι αφορά τις μακροοικονομικές ειδήσεις, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Μάρτιο, περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, ανακοίνωσε η Destatis. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 2,5% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο σε ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει αύξηση 1,8%.

Η γαλλική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Μάρτιο αλλά λιγότερο από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Insee. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,8% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 2% τον Μάρτιο.

Στα εταιρικά αποτελέσματα της ημέρας, αυξήθηκαν τα κέρδη της Adidas AG στο α΄ τρίμηνο καθώς οι επιδόσεις βελτιώθηκαν σε όλα τα τμήματα της αγοράς, ενώ επικαιροποίησε τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης, κάνοντας λόγο για υψηλότερες πωλήσεις. Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 558 εκατ. ευρώ έναντι των 31 εκατ. ευρώ πριν από έναν χρόνο. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 20% στα 5,27 δισ. ευρώ, κυρίως χάρη στα ισχυρά αποτελέσματα τόσο από τις απευθείας πωλήσεις όσο και από αυτές μέσω Διαδικτύου. Η μετοχή της σημείωσε "άλμα" 9% στη σημερινή συνεδρίαση.