Wall Street: Άνοδος με νέα ρεκόρ για Dow Jones και S&P 500

07/05/2021, 23:37
Wall Street: Άνοδος με νέα ρεκόρ για Dow Jones και S&P 500

Με άνοδο έκλεισαν οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, καθώς τα στοιχεία για την αγορά εργασίας έδειξαν ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική θα συνεχισθεί διασκεδάζοντας έτσι τους φόβους του επενδυτικού κοινού για το αντίθετο, ενώ παράλληλα αποκλιμακώθηκαν και οι αποδόσεις των ομολόγων.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό, στις 34.777,76 μονάδες, με άνοδο 0,66%.

Σε νέο ρεκόρ έκλεισε και ο ευρύτερος S&P 500, που σημείωσε άνοδο 0,72% και έκλεισε στις 4.231,64 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε και ο τεχνολογικός Nasdaq, που έκλεισε στις 13.752,24 μονάδες, με άνοδο 0,88%, αντλώντας ώθηση από τους τίτλους των τεχνολογικών κολοσσών που ενισχύθηκαν σήμερα ως απόρροια της μείωσης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Από τις 30 μετοχές που συμμετέχουν στον δείκτη Dow Jones, μόλις επτά έκλεισαν πτωτικά, με απώλειες μάλιστα μικρότερες του 1%, ενώ όλες οι υπόλοιπες ολοκλήρωσαν την ημέρα με κέρδη από 0,05% έως και άνω του 3%. Των κερδών ηγήθηκαν οι τίτλοι της Nike (3,24%), της Boeing (2,46%) και της Cisco (1,86%), ενώ των καθοδικών πρωτοστάτησαν οι Verizon (-0,96%), ΙΒΜ (-0,90%) και Salesforce.com (-0,71%).

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία συνέχισε να δημιουργεί θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, ωστόσο με πολύ χαμηλότερο ρυθμό από αυτόν που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 266.000 τον Απρίλιο μετά την καθοδικά αναθεωρημένη αύξηση του Μαρτίου κατά 770.000, την ώρα που οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 1 εκατ. νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο.

Τα στοιχεία για την ανεργία επίσης διέψευσαν τους αναλυτές που περίμεναν να μειωθεί, με τον δείκτη ανεργίας ωστόσο να αυξάνεται στο 6,1%.

Η εξέλιξη αυτή κατέδειξε ότι η αμερικανική οικονομία έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι την πλήρη ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, γεγονός που άμβλυνε τους φόβους των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να προχωρήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής και σε αύξηση των επιτοκίων της, φόβους που είχε πυροδοτήσει η άνοδος του πληθωρισμού.

Το θετικό κλίμα στην αγορά ενέτεινε και η υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων που ακολούθησε την ανακοίνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας. Η άνοδος των αποδόσεων άλλωστε ήταν ένας από τους λόγους που είχαν τροφοδοτήσει τις ανησυχίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, στο 1,50%, πριν ανακάμψη λίγο στη συνέχεια στο 1,53%..