Wall Street: Ισχυρή άνοδος λόγω των θετικών στοιχείων της αγοράς εργασίας

20/05/2021, 23:31
Wall Street: Ισχυρή άνοδος λόγω των θετικών στοιχείων της αγοράς εργασίας

Με σημαντική άνοδο έκλεισαν οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης την Πέμπτη, σταματώντας έτσι μια πτωτική πορεία τριών συνεδριάσεων καθώς το επενδυτικό κλίμα αναζωπυρώθηκε από τα θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας, ενώ διασκεδάζονται οι ανησυχίες των επενδυτών για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,55% και ανέκτησε το επίπεδο των 34.000 μονάδων, κλείνοντας στις 34.084,15 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη 1,02% και διαμορφώθηκε στις 4.157,65 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που οδήγησε τη σημερινή ανοδική αντίδραση, έκλεισε στις 13.535,74 μονάδες, με άνοδο 1,77%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι αρχικές αιτήσεις στα τακτικά προγράμματα των πολιτειών υποχώρησαν κατά 34.000 στις 444.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Μαΐου.

Πρόσθετη ώθηση έδωσε η άνοδος του πρόδρομου δείκτη οικονομικής δραστηριότητας του Conference Board, ο οποίος βελτιώθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Απρίλιο, καταδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας από την πανδημία αποκτά δυναμική.

Τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία συνέβαλαν την εξομάλυνση της επενδυτικής ψυχολογίας, μετά το χθεσινό διεθνές sell off που επεκτάθηκε σε περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται υψηλότερου ρίσκου, όπως οι μετοχές, τα εμπορεύματα και τα κρυπτονομίσματα.

Το sell off προκλήθηκε από τους φόβους ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα μπορούσε να αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να εγκαταλείψει τα μηδενικά επιτόκια και την χαλαρή νομισματική πολιτική της νωρίτερα από το αναμενόμενο προκειμένου να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

"Ένας αριθμός αξιωματούχων επισήμανε ότι εάν η οικονομία συνεχίσει να σημειώνει ραγδαία πρόοδο προς τους στόχους [της κεντρικής τράπεζας], ενδεχομένως η κατάλληλη προσέγγιση θα ήταν κάποια στιγμή στις επόμενες συνεδριάσεις να ξεκινήσει η συζήτηση σε ένα σχέδιο για την προσαρμογή του ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων", αναφέρουν τα πρακτικά.

"Αρκετοί συμμετέχοντες σημείωσαν πάντως ότι αναμένεται να χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι η οικονομία να έχει σημειώσει ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο προς τον στόχο για μέγιστη απασχόληση και σταθερότητα των τιμών".