Νέα Υόρκη: Συγκρατημένη ανοδική κίνηση των δεικτών λόγω πληθωρισμού

28/05/2021, 17:25
Νέα Υόρκη: Συγκρατημένη ανοδική κίνηση των δεικτών λόγω πληθωρισμού

Ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης λίγο μετά το άνοιγμα της σημερινής σσυνεδρίασης. Παρά το αισιόδοξο κλίμα, λόγω των θετικών στοιχείων για την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, η άνοδος είναι συγκρατημένη λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τον πληθωρισμό.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται ανοδικά κατά 0,21%, στις 34.536,89 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,18%, στις 4.208,45 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,30%, στις 13.777 μονάδες.

O S&P 500 κερδίζει άνω του 1% στην εβδομάδα, ενώ βρίσκεται λιγότερο από 1% μακριά από τα ιστορικά υψηλά του. Ο Dow Jones κερδίζει σε εβδομαδιαία βάση άνω του 1%, ενώ ο Nasdaq έχει καταγράψει κέρδη 2,3%.

Από τις 30 μετοχές που συμμετέχουν στο δείκτη Dow Jones, 21 κινούνται με θετικό πρόσημο και 9 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Salesforce, Amgen, Microsoft, ενώ των απωλειών εκείνες των Boeing, Intel, JP Morgan Chase.

H μετοχή της Salesforce εκτινάσσεται κατά 7%, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών για το α' τρίμηνο του έτους. Η μετοχή της HP υποχωρεί κατά 5%, παρά το ρεκόρ εσόδων της εταιρείας (15,9 δισ. δολ.) στο ίδιο τρίμηνο.

Η μετοχή της Ford ενισχύεται και σήμερα, έχοντας κερδίσει σε επίπεδο εβδομάδας άνω του 12%, μετά την ανακοίνωση της στρατηγικής στροφής της προς τα ηλεκτρικά οχήματα, με ορίζοντα το 2030.

Τα "απόνερα" της "φρενίτιδας Reddit" των μικροεπενδυτών του φόρουμ WallStreetBets, που χθες οδήγησαν την μετοχή της AMC Entertainment σε κέρδη άνω του 35%, συνεχίζονται και σήμερα, με την μετοχή να κερδίζει εκ νέου άλλο ένα 30%.

Η συνεχής ανοδική κίνηση του πληθωρισμού και πιο ειδικά των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, το οποίο τον Απρίλιο συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα (+3,1% σε ετήσια βάση), προβληματίζει τους αναλυτές, αν και τα περισσότερα στελέχη της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) κάνουν λόγο για ένα παροδικό φαινόμενο το οποίο δεν αναμένεται να επηρεάσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές αγορές θα παραμείνουν κλειστές τη Δευτέρα για την αργία της Memorial Day.