Wall Street: Άνοδος των δεικτών λόγω των θετικών στοιχείων για την οικονομία

28/05/2021, 23:39
Wall Street: Άνοδος των δεικτών λόγω των θετικών στοιχείων για την οικονομία

Με άνοδο έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση του Μαϊου οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, παίρνοντας ώθηση από τα θετικά στοιχεία για την ανάκαμψη της οικονομίας στις ΗΠΑ. Οι δείκτες οδηγήθηκαν στον τέταρτο συνεχόμενο κερδοφόρο μήνα.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 64,81 μονάδες ή 0,19%, κλείνοντας στις 34.529,45 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κατέγραψε ελαφρά άνοδο 0,08%, στις 4.204,22 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε ελαφρά ανοδικά κατά 0,09%, κλείνοντας στις 13.748,74 μονάδες.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 15 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 15 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Salesforce, Amgen, Chevron, ενώ των απωλειών εκείνες των Boeing, Intel, Walgreens Boots Alliance.

Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές αγορές θα παραμείνουν κλειστές τη Δευτέρα για την αργία της Memorial Day.

Οι Dow και S&P 500 κέρδισαν 0,9% και 1,2% αντίστοιχα για την εβδομάδα, μετά από δύο συναπτές εβδομάδες πτώσης, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 2,1% σε εβδομαδιαία βάση, στην καλύτερη εβδομαδιαία απόδοσή του από τις αρχές Απριλίου.

Για το σύνολο του Μαΐου, οι Dow και S&P 500 κέρδισαν 1,9% και 0,6%, αντίστοιχα, στον τέταρτο συναπτό μήνα κερδών τους, ωστόσο ο Nasdaq απώλεσε 1,5%, στον πρώτο μήνα απωλειών του μετά από έξι μήνες ανόδου.

Η μετοχή της Salesforce εκτινάχθηκε κατά 5,43%, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών για το α' τρίμηνο του έτους.

Τα "απόνερα" της "φρενίτιδας Reddit" των μικροεπενδυτών του φόρουμ WallStreetBets, που χθες οδήγησαν την μετοχή της AMC Entertainment σε κέρδη άνω του 35%, συνεχίστηκαν και σήμερα, με την μετοχή να κερδίζει εκ νέου 30%, πριν απωλέσει τα κέρδη της προς το τέλος της συνεδρίασης, υποχωρώντας τελικώς κατά 1,51%.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο για το πακέτο επενδύσεων σε έργα υποδομών. Οι Ρεπουμπλικάνοι παρουσίασαν μια αντιπρόταση ύψους 928 δισ. δολ. στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη, πολύ χαμηλότερα από την τελευταία πρόταση του Λευκού Οίκου για επενδύσεις συνολικού ύψους 1,7 τρισ. δολ.

Η συνεχής ανοδική πορεία του πληθωρισμού και πιο ειδικά των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, τον Απρίλιο συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα (+3,6% σε ετήσια βάση), προβληματίζει τους αναλυτές, αν και τα περισσότερα στελέχη της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) κάνουν λόγο για ένα παροδικό φαινόμενο το οποίο δεν αναμένεται να επηρεάσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της Dallas Fed, Robert Kaplan πάντως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο CNBC την Πέμπτη, ανέφερε ότι είναι έτοιμος να αρχίσει να συζητά για το ενδεχόμενο μείωσης των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων από πλευράς Fed, που σήμερα φτάνουν τα 120 δισ. δολ.