Wall Street: Ισχυρές απώλειες για τους δείκτες λόγω Fed

16/06/2021, 23:41
Wall Street: Ισχυρές απώλειες για τους δείκτες λόγω Fed

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, ακολουθώντας έντονα πτωτική πορεία μετά τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, και ειδικότερα για τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και την ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων της από αυτήν που αναμενόταν.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, που νωρίτερα έφτασε να χάνει έως και 350 μονάδες, έκλεισε τελικά 265,66 μονάδες χαμηλότερα, στις 34.033,67 μονάδες με απώλειες 0,77%. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση του δείκτη των blue chips.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες 0,54%, στις 4.223,70 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με πτώση 0,24%, στις 14.039,68 μονάδες, παρότι νωρίτερα έχανε περίπου 1%.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε επιφυλακτικά, με τους δείκτες να κινούνται σε στενό εύρος και με μεικτά πρόσημα εν αναμονή των αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική αλλά και των εκτιμήσεών της για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Το κλίμα άλλαξε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Fed και την ανακοίνωσή των αποφάσεών της, καθώς, παρότι διατήρησε αμετάβλητα τόσο τα βασικά επιτόκιά της όσο και το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό και άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να επισπευσθεί η αύξηση των επιτοκίων.

Η ανακοίνωση της Fed προκάλεσε ένα κύμα πωλήσεων στη Wall Street, στέλνοντας του δείκτες έως και 1% χαμηλότερα.

Στη συνέχεια, ωστόσο, η αγορά "μάζεψε" μέρος των απωλειών της, καθώς "άκουσε” πιο θετικά λόγια από το στόμα του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ επανέλαβε ότι δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα της σύσφιξης.

Αυτό, όμως, που πραγματικά τρόμαξε τους επενδυτές ήταν το "σήμα” που έδωσαν οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας πως ενδεχομένως να ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν η αύξηση των επιτοκίων, που τοποθετούνταν κάπου στο 2024.