Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Οι δηλώσεις Λαγκάρντ οδήγησαν σε ανοδικό κλείσιμο

21/06/2021, 19:53
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Οι δηλώσεις Λαγκάρντ οδήγησαν σε ανοδικό κλείσιμο

Με άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις καθησυχαστικ δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,7% κλείνοντας στις 455,23 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 κέρδισε 1% κλείνοντας στις 15.603,24 μονάδες. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC-40 ενισχύθηκε κατά 0,51% στις 6.602,54 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,64% στις 7.062,29 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 0,7%, ενώ στη μαδρίτη, ο δείκτης BEX-35 σημείωσε μικρά κέρδη 0,2%.

Από τις μετοχές, διακρίθηε ο τίτλος της βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Morrisons ,με άλμα 30% μετά την απόρριψη μιας προσφοράς ύψους 5,52 δισ. λιρών ($7,62 δισ.) από την εταιρεία private equity Clayton, Dubilier & Rice.

Οπως ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ , η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα έχει μόνο περιορισμένο αντίκτυπο στην Ευρωζώνη. Η μετακύλιση των ανοδικών πιέσεων μπορεί να γίνει "μέσω απευθείας καναλιών όπως τα εισαγόμενα αγαθά από τις ΗΠΑ και μέσω αρκετών έμμεσων μηχανισμών στο εμπόριο. Συνολικά πάντως, ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης "αναμένεται να είναι μέτριος".

Η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ταυτόχρονα ότι "οι προοπτικές της οικονομίας έχουν βελτιωθεί καθώς η κατάσταση με την πανδημία γίνεται καλύτερη".

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, η Λαγκάρντ έστειλε ένα ισχυρό σήμα στην αγορά ότι η ΕΚΤ δεν σχεδιάζει να αποσύρει την στήριξη που προσφέρει στην οικονομία, σημειώνοντας ότι είναι ακόμα νωρίς για να συζητηθεί ο περιορισμός των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP).