Wall Street: Πτώση στον απόηχο της Fed με φόντο τις εξελίξεις στην πανδημία

08/07/2021, 23:40
Wall Street: Πτώση στον απόηχο της Fed με φόντο τις εξελίξεις στην πανδημία

Με σημαντικές απώλειες, μακριά, όμως, από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά έκλεισαν οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης λόγω της ανησυχίας του επενδυτικού κοινού για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης και επηρεασμένοι από την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, έκλεισε με πτώση 0,75% ή 260 μονάδες υποχωρώντας στις 34.421,93 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειες έφτασαν μέχρι και τις 400 μονάδες. Ο ευρύτερoς δείκτης S&P 500 διολίσθησε κατά 0,86% στις 4.320,82 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση της τάξεως του 0,72% στις14.559,78 μονάδες.

Και οι τρεις δείκτες σημείωσαν τη χειρότερη ημερήσια πτώση τους από τις 18 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Στις επιχειρηματικές ειδήσεις της ημέρας, η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla παρουσίασε το Standard Range (SR) Model Y στην ιστοσελίδα της στην Κίνα, με τιμή εκκίνησης τα 276.000 ¥ (42.589 δολάρια). Η παράδοση των αυτοκινήτων θα ξεκινήσει τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Στο μεταξύ, γενικοί εισαγγελείς σε 36 πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια μήνυσαν αργά την Τετάρτη την Google της Alphabet για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Σε ό,τι αφορά τις μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, αλλά ο αριθμός των ατόμων χωρίς εργασία παραμένει κοντά σε χαμηλό πανδημίας καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να προσλάβουν νέους εργαζόμενους και να διατηρήσουν τους υπάρχοντες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της χώρας, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 2.000 στην εβδομάδα που έληξε στις 3 Ιουλίου, στις 373.000 αιτήσεις.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σήμερα σε χαμηλό περίπου πέντε μηνών, με τη "βουτιά" των κρατικών χρεογράφων να προκαλεί αμφιβολίες στους επενδυτές κατά πόσο θα συνεχιστεί η πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη. Το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ έκλεισε στο 1,297%, ενώ ενδοσυνεδριακά έπεσε μέχρι και στο 1,245%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, ενώ το 30ετές υποχώρησε στο 1.921%, αφού πρώτα διολίσθησε μέχρι το 1.86%.

Σημειώνεται ότι η σημερινή πτώση στη Wall Street σημειώθηκε μια ημέρα μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) της Fed, τα οποία επιβεβαίωσαν ότι οι αξιωματούχοι της Federal Reserve έδωσαν "σήμα”, στην τελευταία τους συνάντηση στις 15-16 Ιουνίου, ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.