Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Άνοδος παρά τις ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη

09/07/2021, 19:46
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Άνοδος παρά τις ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη

Ανοδικά έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, ανακάμπτοντας από την χθεσινή μεγάλη πτώση που προήλθε από τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 1,34% στις 457,67 μονάδες καταγράφοντας οριακά κέρδη σε εβδομαδιαία βάση. Οι μετοχές των ορυχείων ηγήθηκαν των κερδών την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο 4%. Ο ταξιδιωτικός κλάδο ενισχύθηκε κατά 1,3%.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX 30 σημείωσε άνοδο 1,73% στις 15.687,93 μονάδες. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 κέρδισε 2,07% σκαρφαλώνοντας στις 6.529,42 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,30 στις 7.121,88 μονάδες.

Η ανάκαμψη του ταξιδιωτικού κλάδου , που ήδη δοκιμάζεται από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, οφείλεται στην είδησηότι το Ηνωμένο βασίλειο χαλαρώνει κάποιους από τους περιορισμούς της καραντίνας.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους, εκτός και εάν επιστρέφουν από χώρα υψηλού κινδύνου. Η κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι εργάζεται για την άρση της καραντίνας όσον αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους που θα επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας, τα έκτακτα στοιχεία για το ΑΕΠ έδειξαν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε βραδύτερα του αναμενόμενου τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση 0,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σε επίπεδο μετοχών, η Porsche κέρδισε 6,1% και βρέθηκε στην κορυφή του Stoxx 600, ενώ η Demant υποχώρησε κατά 9,3%.