ΠΓΔΜ: Η Βουλή επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα

20/06/2018, 15:22
28MACEDONIA4-superJumbo

Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε σε ειδική συνεδρίαση τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα για την επίλυση της διαφοράς του ονοματολογικού.

Η συμφωνία επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO - DPMNE δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την ΠΓΔΜ καθώς είναι μια αξιοπρεπής και αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές, ενώ έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία, η οποία, όπως ανέφερε, δεν πρέπει να χαθεί.

Υποστήριξε δε ότι «έχουμε μια συμφωνία με σαφή αναγνώριση της "μακεδονικής" ταυτότητας και γλώσσας, δεν δώσαμε τίποτα και σε κανέναν, ούτε κανείς πήρε τίποτα όταν συμφωνήσαμε σε γεωργραφικό προσδιορισμό».

Λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ ανέβασε μία φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, κατά την υπογραφή της συμφωνίας ως νόμο του κράτους και έκανε λόγο για «ιστορική και συναισθηματική στιγμή».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, κυρίως από την πλευρά των εθνικιστών, είναι έντονες, ενώ κλιμακώνεται και η αντιπαράθεση μεταξύ του Ζάεφ και του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, μάλιστα, σε χθεσινή συνέντευξή του ανέφερε ότι δεν αποκλείεται να ζητήσει την αποπομπή Ιβάνοφ, μέσω των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα διαδικασιών, σε περίπτωση που ο τελευταίος «μπλοκάρει» τη συμφωνία, εφόσον αυτή περάσει από το δημοψήφισμα.

Οι δηλώσεις Ζάεφ δεν έμειναν αναπάντητες από την πλευρά του προέδρου της χώρας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει για την επιζήμια, όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία, καλώντας τον Ζάεφ να προχωρήσει στη διαδικασία καθαίρεσής του.

Σημειώνεται, πάντως, ότι για να συμβεί αυτό, θα πρέπει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων να εξασφαλίσει τα 2/3 των ψήφων των βουλευτών, κάτι το οποίο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο.