Δανία: Σε ισχύ ο νόμος κατά της χρήσης μπούρκα και νικάμπ σε δημόσιους χώρους

01/08/2018, 16:24
skynews-austria-burka_4124135

Σε ισχύ τέθηκε σήμερα στη Δανία ο νόμος που απαγορεύει στους πολίτες να καλύπτουν το πρόσωπό τους, γνωστός ως η "απαγόρευση της μπούρκα".

Η απαγόρευση, που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της χώρας τον Μάιο, περιλαμβάνει καλύμματα προσώπου όπως η μπούρκα, το νικάμπ, η μπαλακλάβα, μάσκες του σκι που καλύπτουν το πρόσωπο, μάσκες προσώπου και η ψεύτικη γενειάδα, όχι όμως τις προστατευτικές μάσκες. Οι παραβάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους 1.000 κορωνών Δανίας (156 δολαρίων) ενώ αν το αδίκημα επαναληφθεί, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει τις 10.000 κορώνες.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις κατά της απαγόρευσης στην Κοπεγχάγη και την πόλη Όρχους. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαδηλωτές που σχεδιάζουν να έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, δεν κινδυνεύουν με πρόστιμο. "Οι διαδηλώσεις θεωρήθηκαν ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της ελευθερίας έκφρασης και του δικαιώματος του συνέρχεσθαι", δήλωσε ο Μπένι Οκενχολτ, από την Αστυνομία της Δανίας, στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο DR. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα επιβληθούν πρόστιμα στην περίπτωση που οι συμμετέχοντες προσέλθουν ή αποχωρήσουν από τις διαδηλώσεις έχοντας καλυμμένο το πρόσωπό τους.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα χειμερινά αξεσουάρ, όπως μαντήλια, καθώς και αποκριάτικα κοστούμια και μάσκες. Κάποιες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, το Βέλγιο και η Γαλλία, έχουν ήδη υιοθετήσει περιορισμούς σε ό,τι αφορά τα καλύμματα προσώπου. Έκθεση του 2010 εκτιμά ότι στη Δανία, μια χώρα με 5,7 εκατ. κατοίκους, περίπου 200 γυναίκες καλύπτουν πλήρως το πρόσωπό τους.