Κόντε, Ντι Μάιο και Σαλβίνι επέλεξαν προϋπολογισμό... σύγκρουσης!

28/09/2018, 11:36
ΙΤΑΛΙΑ ΚΟΝΤΕ

Την 11η ώρα, κυριολεκτικά, της τελευταίας διαθέσιμης ημέρας για την κατάρτιση του σχεδίου προϋπολογισμού της Ιταλίας, ο κύβος ερρίφθη. Η κυβέρνηση Κόντε φαίνεται πως επέλεξε τη σύγκρουση τόσο με τους ευρωπαϊκούς οικονομικούς θεσμούς και κανόνες όσο και με τις αγορές –εκτός και αν σε κάποια επόμενη φάση υπάρξει… αναδίπλωση.

Στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τα συγκυβερνώντα κόμματα των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας επέβαλαν την απόφαση που είχαν λάβει αμέσως πρωτύτερα για διατήρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ κατά την επόμενη τριετία.

Οπαδοί των Πέντε Αστέρων βρίσκονταν ήδη έξω από το Παλάτσο Κίτζι, την έδρα του Πρωθυπουργού Κόντε, απαιτώντας την υλοποίηση εμβληματικών προεκλογικών δεσμεύσεων, όπως η θέσπιση του «επιδόματος του πολίτη», δηλαδή του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος για απόρους και ανέργους.

Εισακούστηκαν και σε αυτό και σε ό,τι αφορά την μερική αναστολή των προβλέψεων της εργασιακής μεταρρύθμισης που είχε εκπονήσει η άλλοτε υπουργός Εργασίας της κεντροαριστεράς, Έλσα Φορνέρο.

Αυτός που δεν εισακούστηκε ήταν ο τεχνοκράτης υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, ο οποίος, ως κατ’ εξοχήν συνομιλητής των Βρυξελλών, εισηγούνταν τον περιορισμό του ελλείμματος στο 1,6% ή έστω στο 2% του ΑΕΠ.

Θριαμβολογία