Συνελήφθη ο Τζούλιαν Ασάνζ μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στη Βρετανία

11/04/2019, 14:15
1

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εκλήθη στον χώρο της πρεσβείας του Ισημερινού για να συλλάβει τον Τζούλιαν Ασάνζ , αφού η κυβέρνηση της χώρας αφαίρεσε την ασυλία του. Ο ιδρυτής των WikiLeaks είχε βρει καταφύγιο εκεί το 2012, ενώ ήταν ελεύθερος υπό εγγύηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για καταγγελίες  εναντίον του για σεξουαλική κακοποίηση στη Σουηδία.

Εκείνη την εποχή, ο Assange ισχυρίστηκε ότι, αν εκδοθεί στη Σουηδία, ενδέχεται να συλληφθεί από τις ΗΠΑ και να αντιμετωπίσει κατηγορίες σχετικά με τη δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων αμερικανικών διπλωματικών πληροφοριών από το WikiLeaks.

Η σύλληψη του Assange προαναγγέλθηκε σε ένα tweet από το WikiLeaks την Πέμπτη το βράδυ, όπου αναφέρθηκε ότι «μια πηγή υψηλού επιπέδου από την κυβέρνηση του Ισημερινού δήλωσε στο WikiLeaks ότι ο Julian Assange θα εκδιωχθεί μέσα σε ώρες έως ημέρες, χρησιμοποιώντας το σκάνδαλο των Ina Papers ως πρόσχημα - και υπάρχει ήδη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη σύλληψή του».

Το σκάνδαλο της Ina Papers περιστρέφεται γύρω από τους ισχυρισμούς ότι ο πρόεδρος του Ισημερινού, Lenín Moreno, διατηρούσε λογαριασμό offshore στον Παναμά. Ο Moreno αρνείται οποιαδήποτε παράβαση.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου, από αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην Πρεσβεία του Ισημερινού», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η βρετανική αστυνομία διευκρίνισε ότι «εκλήθη στο εσωτερικό της πρεσβείας από τον πρεσβευτή, αφού η κυβέρνηση του Ισημερινού αφαίρεσε το άσυλο» που είχε χορηγήσει στον Τζούλιαν Ασάνζ.

Η αφαίρεση του ασύλου έγινε λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων των διεθνών συμβάσεων από τον Τζούλιαν Ασάνζ, διευκρίνισε ο πρόεδρος της χώρας.

Η σχέση του Ασάνζ με τους οικοδεσπότες του στην πρεσβεία επιδεινώθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο του απαγορεύθηκε πέρυσι.