Το χάος στη Θουριγγία, η παραίτηση Καρενμπάουερ και η εκλογή νέας ηγεσίας στο CDU

23/02/2020, 11:18
1

H Πρόεδρος του CDU, Άνεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, ανακοίνωσε στις 10 Φεβρουαρίου ότι δεν θα διεκδικήσει την Καγκελαρία στις ερχόμενες εκλογές της Γερμανίας.

Και επειδή η ίδια είναι της άποψης ότι ο Καγκελάριος και Πρόεδρος του κόμματος πρέπει να είναι το ίδιο πρόσωπο θα παραιτηθεί το καλοκαίρι και από την Προεδρία του κόμματος.

Ο λόγος είναι το χάος που δημιουργήθηκε μετά τις εξελίξεις στη Θουριγγία, όταν ο φιλελεύθερος (FDP) Τόμας Κέμεριχ δέχτηκε να εκλεγεί πρωθυπουργός της Θουριγγίας με τις ψήφους του CDU και του ακροδεξιού AFD.

Χιλιάδες Γερμανοί συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τόσο στην Θουριγγία, όσο και στο Βερολίνο, μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του FDP, αλλά και στην Κολωνία, στην Λειψία, στην Φρανκφούρτη και στο Μόναχο.

Ωστόσο η Καρενμπάουερ, αντιμετώπιζε προβλήματα πολύ πριν τα γεγονότα στη Θουριγγία.

Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό δεν στάθηκε ικανή να ενώσει το διαιρεμένο κόμμα.

Ένα κομμάτι της πιο συντηρητικής πτέρυγας του κόμματος της καταλόγισε αδυναμία στο να διαχωρίσει την πολιτική της σε σχέση με αυτήν της Μέρκελ που βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο και ενίοτε στους Πρασίνους.

Ο κατακερματισμός της πολιτικής σκηνής καθιστά ολοένα και πιο δύσκολη την δημιουργία κυβερνητικών συνασπισμών ειδκα στην Ανατολική Γερμανία, που το AFD και το Die Linke διατηρούν υψηλά ποσοστά.

Κι αυτό γιατί θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά, να απαιτούνται πάνω από τρία ή και τέσσερα κόμματα για την επίτευξη της αναγκαίας πλειοψηφίας για τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης.

Μετά την παραίτηση της Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, οι διεργασίες για την επόμενη ηγεσία έχουν ξεκινήσει για τα καλά.

Ο Φρίντριχ Μερτς, είναι ένας από τους βασικούς υποψήφιους για την ηγεσία του CDU. Ορκισμένος αντίπαλος της Μέρκελ, είχε εγκαταλείψει την πολιτική, επανεμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο όταν η Μέρκελ αποφάσισε να παραδώσει την ηγεσία του κόμματος, αλλά δεν κατάφερε να υπερισχύσει της Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και να εκλεγεί επικεφαλής του κόμματος.

Οι οικονομικά φιλελεύθερες απόψεις του και η συντηρητική του στάση σε άλλα θέματα βρίσκουν μεγάλη απήχηση στη βάση των Χριστιανοδημοκρατών.

Ο Αρμιν Λάσετ, νυν πρωθυπουργός ης Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας εκπροσωπεί τη φιλελεύθερη πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών όπως η καγκελάριος Μέρκελ .

Μεταξύ των πιθανών διεκδικητών του χρίσματος για την καγκελαρία γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν και τον Μάρκους Σέντερ, πρωθυπουργό της Βαυαρίας και επικεφαλής του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών καθώς και τον υπουργό Υγείας της Γερμανίας, Γιενς Σπαν.

Η εκλογή της νέας ηγεσίας του CDU θα επηρεάσει τόσο την ευρωπαϊκή πολιτική όσο και την Προεδρία της Γερμανίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Η κρίση στη Θουριγγία και η αλλαγή ηγεσίας στο CDU είναι ίσως η ευκαιρία των σοσιαλδημοκρατών (SPD) να περάσουν στην αντεπίθεση και να βελτιώσουν τα ποσοστά τους. Το SPD επέκρινε σφόδρα τα γεγονότα στη Θουριγγία καταδικάζοντας κάθε μορφή συνεργασίας με το ακροδεξιό AFD.

Από την Βασιλική Σουλαδάκη