ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να κλείσει το Γκουαντανάμο

12/02/2021, 18:37
ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να κλείσει το Γκουαντανάμο

Επίσημη έρευνα - έκθεση αναφορικά με το μέλλον της στρατιωτικής φυλακής των ΗΠΑ, στον κόλπο του Γκουαντανάμο  της Κούβας πρόκειται να εκπονήσει η κυβέρνηση του νέου προέδρου Τζο Μπάϊντεν με στόχο το κλεισιμό της .

Οπως ανέφεραν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, στο διεθνές πρακτορείο Reuters, το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου ήδη επεξεργάζεται μια διαδικασία που θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

«Αναλαμβάνουμε μια διαδικασία για να εκτιμήσουμε την τρέχουσα κατάσταση που έχει κληρονομήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν από την προηγούμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ευρύτερο στόχο μας για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο», δήλωσε η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Έμιλι Χόρν στο Reuters.

«Το NSC (National Secutiry Council) θα συνεργαστεί στενά με τα Υπουργεία Άμυνας, Κράτους και Δικαιοσύνης για να σημειώσει πρόοδο προς το κλείσιμο της εγκατάστασης του Γκουαντάναμο, καθώς και σε στενή διαβούλευση με το Κογκρέσο», πρόσθεσε.

Μια τέτοια πρωτοβουλία, ωστόσο, είναι απίθανο να κλείσει άμεσα την εγκατάσταση υψηλής ασφάλειας που βρίσκεται στον Ναυτικό Σταθμό του Γκουαντάναμο. Λειτούργησε για να φιλοξενήσει ξένους υπόπτους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, ήρθε να συμβολίσει τις υπερβολές του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ.

Ο άμεσος αντίκτυπος, ωστόσο, θα μπορούσε να είναι η επαναφορά, σε κάποια μορφή, της πολιτικής κλεισίματος του Γκουαντάναμο του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η οποία αντιστράφηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2017.

Ο κ. Τραμπ κράτησε ανοιχτή τη φυλακή κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών του στον Λευκό Οίκο - αν και δεν την γέμισε ποτέ με «κακούς», όπως ορκίστηκε κάποτε. Τώρα, 40 κρατούμενοι παραμένουν, οι περισσότεροι κρατούνται για σχεδόν δύο δεκαετίες χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή να έχουν οδηγηθεί σε δίκη.