Αφρική: Ραγδαία άνοδος θανάτων από κορωνοϊό

18/02/2021, 12:22
Αφρική: Ραγδαία άνοδος θανάτων από κορωνοϊό

Αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς οι θάνατοι από κορωνοϊό στην αφρικανική ήπειρο, καθώς ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων έχει επιφέρει ασφυξία στα νοσοκομεία. Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι ανέρχονταν σήμερα στους 99.800, σαφώς λιγότεροι συγκρινόμενοι με τον αριθμό των θανάτων στη Βόρεια Αμερική που έχει καταγράψει πάνω από μισό εκατομμύριο και την Ευρώπη, που πλησιάζει τις 900.000, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

Ωστόσο, οι θάνατοι αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, κυρίως στο νότιο τμήμα της και ιδιαίτερα στη Νότια Αφρική, την οικονομική δύναμη της ηπείρου, στην οποία αντιστοιχούν περίπου οι μισοί από τους νεκρούς. Η Νότια Αφρική υπέστη σφοδρό πλήγμα από το δεύτερο κύμα που προκλήθηκε από ένα πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος το οποίο οδήγησε στον κορεσμό τους θαλάμους των νοσοκομείων.

«Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων έχει οδηγήσει σε πολλά σοβαρά περιστατικά και κάποιες από τις χώρες δυσκολεύονται πολύ να τα βγάλουν πέρα», δήλωσε στο Reuters ο Ρίτσαρντ Μιχίγκο, συντονιστής του προγράμματος ανοσοποίησης στο γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αφρική.

«Έχουμε δει κάποιες χώρες να φθάνουν στα όριά τους σε ό,τι αφορά την παροχή οξυγόνου, το οποίο έχει πραγματικά αρνητικό αντίκτυπο στη διαχείριση σοβαρών κρουσμάτων».

Ο Μιχίγκο δήλωσε ότι η αύξηση των θανάτων είναι εντονότερη σε χώρες που βρίσκονται κοντά στη Νότια Αφρική, όπως η Ζιμπάμπουε, η Μοζαμβίκη και το Μαλάουι, αυξάνοντας την πιθανότητα το παραλλαγμένο στέλεχος 501Y.V2 που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική στα τέλη του περασμένου έτους να έχει εξαπλωθεί σε όλο το νότιο κομμάτι της ηπείρου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, το ποσοστό θνητότητας κρουσμάτων στην Αφρική είναι τώρα γύρω στο 2,6%, υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 2,3% και οριακά πάνω από το 2,4% μετά το πρώτο κύμα των κρουσμάτων –το οποίο εκείνη την περίοδο ήταν καλύτερο σε σχέση με άλλες ηπείρους.