Μπάιντεν και Ντερ Λάιεν συμφώνησαν συντονισμό δράσης σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος

05/03/2021, 21:25
Μπάιντεν και Ντερ Λάιεν συμφώνησαν συντονισμό δράσης σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος

Αποφασισμένος να επαναδραστηριοποιήσει την εταιρική σχέση ΗΠΑ- Ε.Ε. αμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τν πρόεδρο της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οπως αναφέρεται σε σύντομη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου: "Ο πρόεδρος υπογράμμισε τη στήριξή του στην ΕΕ και τη δέσμευσή του να αποκαταστήσει και να δώσει νέα ώθηση στην εταιρική σχέση ΗΠΑ-ΕΕ"

Σε αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αναστείλουν για τέσσερις μήνες την αμοιβαία επιβολή τελωνειακών δασμών στο πλαίσιο της δικαστικής διαμάχης για τις κρατικές ενισχύσεις που λάμβαναν οι αεροναυπηγικές εταιρείες Airbus και Boeing. Συμφώνησαν επίσης να συντονίσουν τις ενέργειές τους σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος, όπως είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Ουκρανία και τα Δυτικά Βαλκάνια, προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα θετικό βήμα για την επίλυση της 17ετούς κόντρας μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών, η οποία έχει οδηγήσει στην επιβολή δασμών εκατέρωθεν ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εξαγωγές αγαθών που έχουν επηρεάσει αρνητικά και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, "Δεσμευθήκαμε αμφότεροι να επικεντρωθούμε στην επίλυση των διαφορών όσον αφορά τα αεροσκάφη μας, στη βάση της δουλειάς που έχει γίνει από τους εμπορικούς αντιπροσώπους μας", ανέφερε χαρακτηριστικά η Φον ντερ Λάιεν.

"Αυτό είναι εξαιρετικό νέο για τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, και ένα πολύ θετικό μήνυμα για την οικονομική μας συνεργασία τα επόμενα χρόνια", πρόσθεσε η επικεφαλης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.