Ολλανδία: Τελευταία ημέρα των βουλευτικών εκλογών στη χώρα

17/03/2021, 10:00
Ολλανδία: Τελευταία ημέρα των βουλευτικών εκλογών στη χώρα

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στην Ολλανδία σήμερα, τελευταία ημέρα των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες θεωρούνται ένα τεστ για τη διαχείριση της πανδημίας από την απερχόμενη κυβέρνηση και αναμένεται ότι θα επιτρέψουν στον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να αποσπάσει μια νέα εντολή.

Οι πρώτοι ψηφοφόροι ψήφισαν στις 07:30 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας), παρατήρησε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Τα εκλογικά τμήματα κλείνουν στις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας) και οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα αναμένονται λίγο μετά.

Η τριήμερη αυτή ψηφοφορία, που άρχισε τη Δευτέρα, διεξάγεται σε μέρη ασυνήθιστα, όπως μουσεία και κέντρα διαγνωστικών τεστ στις τέσσερις γωνιές της Ολλανδίας, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί κανείς να ψηφίσει πάνω στο ποδήλατό του ή μέσα από αυτοκίνητο.

Ο φιλελεύθερος συντηρητικός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, φαίνεται έτοιμος να επανεκλεγεί για μια τέταρτη θητεία, την ώρα που ο κορονοϊός έχει αποσπάσει την προσοχή από άλλα ζητήματα όπως η μετανάστευση, που είχαν κυριαρχήσει στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Οι υποψήφιοι αντιπαρατέθηκαν σε ένα τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ χθες, Τρίτη, το βράδυ, στο οποίο συμμετείχαν ο Ρούτε και οι επικεφαλής των επτά άλλων μεγαλύτερων κομμάτων, μεταξύ των οποίων ο πολέμιος του ισλάμ βουλευτής Γκέερτ Βίλντερς, αρχηγός του Κόμματος για την Ελευθερία (PVV), του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του Ρούτε --ο οποίος είναι ένας από τους ευρωπαίους ηγέτες που έχουν παραμείνει τον περισσότερο χρόνο στη θέση του πρωθυπουργού-- θα είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών, με πάνω από 20% των ψήφων.

Εκατοντάδες άνθρωποι εξέφρασαν πάντως τη δυσαρέσκειά τους την Κυριακή στη Χάγη στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης, η οποία τελικά διαλύθηκε από την αστυνομία που χρησιμοποίησε εκτοξευτήρες νερού.

Η εφαρμογή μιας αμφιλεγόμενης απαγόρευσης της κυκλοφορίας στα τέλη Ιανουαρίου είχε επίσης προκαλέσει βίαιες ταραχές σε όλη τη χώρα.

Οι εκλογές προσαρμόσθηκαν φέτος εξαιτίας της Covid-19 και ορισμένα εκλογικά τμήματα άνοιξαν ήδη τη Δευτέρα και την Τρίτη, κυρίως για τα ευάλωτα άτομα.

Ο Μαρκ Ρούτε είχε εξάλλου ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα πως εξαιρέσεις στην απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία ισχύει από τις 21:00 ως τις 04:30, επρόκειτο να ισχύσουν στη διάρκεια των εκλογών ώστε οι πολίτες να μεταβούν στις κάλπες «χωρίς εμπόδιο».

Οι ολλανδικές αρχές είχαν αρχικά υιοθετήσει μέτρα κατά της Covid-19 πολύ πιο χαλαρά από τους γείτονές τους, πριν τα αυστηροποιήσουν τους τελευταίους μήνες.

Η Ολλανδία, με πληθυσμό 17 εκατομμύρια κατοίκους, έχει μέχρι τώρα καταγράψει περισσότερα από 1,1 εκατομμύριο κρούσματα του κορονοϊού και περίπου 16.100 θανάτους.

Ο Μαρκ Ρούτε, ο οποίος έχει επονομασθεί ο πρωθυπουργός «Τεφλόν» λόγω της ικανότητάς του να βγαίνει αλώβητος από πολιτικές κρίσεις, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί τον Ιανουάριο, αφού χιλιάδες γονείς κατηγορήθηκαν άδικα για απάτη με τα οικογενειακά επιδόματα.

Η κυβέρνησή του παρέμεινε ωστόσο στη θέση της για να ασχολείται με τις τρέχουσες υποθέσεις εν αναμονή των εκλογών.

Ο πολιτειολόγος Αντρέ Κράουβελ επισημαίνει ότι ο Μαρκ Ρούτε παραμένει δημοφιλής επειδή «επωφελείται όχι μόνο από το 'πρωθυπουργικό μπόνους'», δηλαδή από το γεγονός ότι είναι ήδη σ' αυτή τη θέση, «αλλά επίσης από το 'μπόνους του κορονοϊού', διότι ήταν ο εκπρόσωπος στη διάρκεια της πανδημίας».