Ρωσία: Να ζητήσουν συγγνώμη οι ΗΠΑ για το «φονιάς»

18/03/2021, 12:51
Ρωσία: Να ζητήσουν συγγνώμη οι ΗΠΑ για το «φονιάς»

Ο χαρακτηρισμός «φονιάς», που απέδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη ρωσική πλευρά, η οποία απαιτεί από την Ουάσιγκτον να ζητήσει συγγνώμη και ενώ ακόμη το Κρεμλίνο δεν έχει απαντήσει επισήμως.

Όπως όμως προειδοποίησε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος, σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται η Μόσχα να προβεί σε αντίποινα εναντίον της Ουάσινγκτον.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες, Τετάρτη, από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Μπάιντεν απάντησε «ναι» όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως ο Πούτιν είναι φονιάς.

Επίσης πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει ψυχή και δεσμεύθηκε ότι θα πληρώσει το τίμημα για τη φερόμενη εμπλοκή της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2020 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται.

Η Μόσχα μετά τη συνέντευξη Μπάιντεν ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ για έκτακτες διαβουλεύσεις. Ο πρεσβευτής Ανατόλι Αντόνοφ πρόκειται να αναχωρήσει το Σάββατο.

«Στη διάρκεια συναντήσεων στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και με άλλα όργανα θα τεθεί το θέμα των μέσων με τα οποία μπορούν να επιδιορθωθούν οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις που διέρχονται κρίση», έγραψε χθες η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ στη σελίδα της στο Facebook.

Σύμφωνα με την πρεσβεία, «οι απερίσκεπτες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε κατάρρευση των ήδη ιδιαίτερα συγκρουσιακών σχέσεων» μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον. Η ανάκληση ενός πρεσβευτή, αν και επισήμως η Μόσχα χαρακτήρισε την κίνηση “πρόσκληση”, είναι κάτι σπάνιο στη ρωσική διπλωματία.

Ο πρόεδρος της κάτω βουλής της Ρωσίας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν κατηγόρησε χθες τον Μπάιντεν ότι προσέβαλε όλους τους Ρώσους και επιτέθηκε στη χώρα του.

Από την πλευρά του ένας από τους αντιπροέδρους της κάτω βουλής, ο Κονσταντίν Κοσάτσεφ, δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου είναι απαράδεκτες, ενώ τον κάλεσε α ζητήσει συγγνώμη και να δώσει εξηγήσεις.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ανάκληση του Ρώσου πρεσβευτή είναι το μόνο λογικό βήμα που θα μπορούσε να κάνει η Μόσχα υπό τις παρούσες συνθήκες.

«Υποπτεύομαι ότι δεν θα είναι το τελευταίο μέτρο αν δεν ακολουθήσει μια εξήγηση ή συγγνώμη από την αμερικανική πλευρά», έγραψε ο Κοσάτσεφ στο Facebook.