Μακρόν: Απειλούν την ασφάλεια οι γεωπολιτικές επιλογές της Τουρκίας

24/03/2021, 15:46
Μακρόν: Απειλούν την ασφάλεια οι γεωπολιτικές επιλογές της Τουρκίας

«Ερντογάν: Ο Σουλτάνος που προκαλεί την Ευρώπη» ήταν ο τίτλος ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε χθες το βράδυ στο γαλλικό κανάλι France 5 με σαφείς δηλώσεις του προέδρου Μακρόν. Στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ δόθηκε η ευκαιρία στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να τοποθετηθεί ενόψει και του αυριανού ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής, κατά το οποίο θα εκτιμηθούν οι σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία, καθώς και  η κατάσταση σε ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε ότι το καλοκαίρι του 2020 που οι μονομερείς πράξεις της Τουρκίας απέναντι σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στις γεωπολιτικές εντάσεις, η Γαλλία ήταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη που τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ Ελλάδας και Κύπρου. Παραμονές του Συμβουλίου, τόνισε χθες, θα πρέπει πλέον και οι άλλοι εταίροι «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Πιστεύω, τόνισε ο Μακρόν, «ότι οι εταίροι δεν έχουν καταλάβει ότι η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2015 και εννοώ την ηγεσία της, με τις γεωπολιτικές επιλογές της που απειλούν την ασφάλεια». Και ο πρόεδρος εξήγησε:

- Όταν η κυριαρχία και τα συμφέροντα ενός κράτους-μέλους της Ένωσης απειλούνται, δεν το αποδεχόμαστε.

- Όταν ζημιώνεται η αποτελεσματικότητα της ασφάλειας στη Συρία, απ’ όπου άλλωστε προετοιμάστηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 στη Γαλλία, δεν το αποδεχόμαστε.

- Όταν δίνεται υποστήριξη στις εξτρεμιστικές ομάδες στη Λιβύη και ενθαρρύνονται επικίνδυνες μεταναστευτικές ομάδες, είναι ένα παιγνίδι ασυμβίβαστο με την ευρωπαϊκή κυριαρχία και τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Γαλλίας. Δεν το αποδεχόμαστε.

- Όταν υπάρχει μια γεωπολιτική στρατηγική που ενοχλεί τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, αυτό είναι πλέον αδύνατο».

«Τι πρέπει να κάνουμε;» αναρωτήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Να μην αφήνουμε πλέον τίποτα να περνάει απαρατήρητο, να δρούμε δυναμικά και ξεκάθαρα σε επίπεδο εθνικό, ευρωπαϊκό και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Είμαι υπέρ της συνέχισης του μάξιμουμ των σχέσεων με τη μεγάλη αυτή χώρα, παραμένοντας όμως ανένδοτοι στις διαφωνίες», κατέληξε ο Μακρόν.

Πηγή: Deutsche Welle