Τουρκία: Ευθύνες στην Ε.Ε. για το «καψώνι» στην Ντερ Λάιεν

08/04/2021, 14:20
Τουρκία: Ευθύνες στην Ε.Ε. για το «καψώνι» στην Ντερ Λάιεν

Ευθύνες στην υπηρεσία πρωτοκόλλου της ΕΕ αποδίδει η Τουρκία για την γκάφα με την τρίτη πολυθρόνα που δεν υπήρχε στη συνάντηση του προέδρου Ερντογάν με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αποτέλεσμα η τελευταία να μείνει για λίγο όρθια με την απορία πού να καθίσει, στιγμιότυπο που αποτυπώθηκε σε βίντεο και έκανε το γύρο του κόσμου.

«Τα αιτήματα της ΕΕ έγιναν σεβαστά. Αυτό σημαίνει πως η διάταξη των καθισμάτων έγινε με δικό της αίτημα. Οι υπηρεσίες μας για το πρωτόκολλο συναντήθηκαν πριν από τη σύνοδο και τα αιτήματά τους (της ΕΕ) έγιναν σεβαστά», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Οι κατηγορίες με στόχο την Τουρκία είναι άδικες» πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σάστισε όταν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάθισε την Τρίτη στο μοναδικό κάθισμα που ήταν διαθέσιμο δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο.

Ένα βίντεο του επεισοδίου δείχνει την πρώτη γυναίκα επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ και τη μοναδική γυναίκα στις συνομιλίες να στέκεται για λίγο έκπληκτη κοιτάζοντας τους δύο ήδη καθισμένους άνδρες, πριν καθίσει και εκείνη σ' έναν καναπέ κοντά στα κύρια καθίσματα.

Το βίντεο αναμεταδόθηκε ευρύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προκάλεσε αντιδράσεις εναντίον της Άγκυρας σχετικά με το πρωτόκολλο, καθώς και εναντίον του Μισέλ επειδή δεν υπερασπίσθηκε την συνάδελφό του πρόεδρο.

Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος καθόταν στον καναπέ που ήταν απέναντι από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστήριξε σήμερα πως η διάταξη των καθισμάτων ήταν σύμφωνη με το διεθνές πρωτόκολλο.

«Η Τουρκία είναι ένα κράτος με βαθιές ρίζες, δεν είναι η πρώτη φορά που φιλοξενεί έναν προσκεκλημένο. Το πρωτόκολλο που ακολουθήθηκε για τις συναντήσεις στην Τουρκία είναι μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς πρωτοκόλλου. Το ίδιο έγινε κι εδώ», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.