Βρετανία: Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος

09/04/2021, 14:12
Βρετανία: Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος

Απεβίωσε γαλήνια σήμερα το πρωί σε ηλικία 99 ετών ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ της Βρετανίας. Την ανακοίνωση εξέδωσαν πριν από λίγο τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Ο πρίγκιπας παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Ελισάβετ το 1947, πέντε χρόνια προτού γίνει βασίλισσα και ήταν ο παλαιότερος βασιλικός σύζυγος στη βρετανική ιστορία.

Το ζευγάρι είχε τέσσερα παιδιά, οκτώ εγγόνια και δέκα εγγόνια. Ο πρώτος γιος τους, ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, γεννήθηκε το 1948, ακολουθούμενος από την αδελφή του, την πριγκίπισσα Άννα, το 1950, τον δούκα της Υόρκης πρίγκιπα Ανδρέα, το 1960 και τον κόμη του Εσεξ πρίγκιπα Εδουάρδο, το 1964.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Ιουνίου 1921. Πατέρας του ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας, μικρότερος γιος του βασιλιά Γεωργίου Α΄ των Ελλήνων. Η μητέρα του, η πριγκίπισσα Αλίκη, ήταν κόρη του Λόρδου Λούις Μαουντμπάντεν και εγγονή της βασίλισσας Βικτώριας.

Τον Μάρτιο, ο δούκας του Εδιμβούργου εγκατέλειψε το νοσοκομείο μετά από ένα μήνα παραμονής του για θεραπεία.

Ο θάνατος του Φίλιππου έρχεται σε μια στιγμή σημαντικών αλλαγών στη βασιλική οικογένεια, εν μέσω της αποχώρησης του πρίγκιπα Χάρι από τα βασιλικά του καθήκοντα και της διαμάχης για τη φιλία του πρίγκιπα Ανδρέα με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα Τζέφρι Έπσταϊν. Ταυτόχρονα, η Βρετανία προσπαθεί να θεραπεύσει τις πληγές της μετά Brexit εποχής που ζωντανεύει πολιτικούς και κοινωνικούς διχασμούς, σχολιάζει το Bloomberg.