Κίνα προς ΗΠΑ: Μην παίζετε με τη φωτιά στο θέμα της Ταϊβάν

13/04/2021, 13:49
Κίνα προς ΗΠΑ: Μην παίζετε με τη φωτιά στο θέμα της Ταϊβάν

Να σταματήσουν να παίζουν με τη φωτιά σε ό,τι αφορά την Ταϊβάν προειδοποίησε η Κίνα τις ΗΠΑ, μετά την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών να εμβαθύνει τις σχέσεις με την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν, που όμως το Πεκίνο υποστηρίζει ότι του ανήκει.

Η Ουάσινγκτον εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές που θα δώσουν τη δυνατότητα σε Αμερικανούς αξιωματούχους να συναντώνται πιο ελεύθερα με αξιωματούχους από τη νήσο.

Η απόφαση από αμερικανικής πλευράς ελήφθη εν μέσω κλιμάκωσης της κινεζικής στρατιωτικής δραστηριότητας γύρω από το νησί, συμπεριλαμβανομένων παραβιάσεων της εναέριας αμυντικής ζώνης της Ταϊβάν σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιτζιάν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η χώρα προχώρησε σε «αυστηρή διαμαρτυρία» προς τις ΗΠΑ, καλώντας τις «να μην παίζουν με τη φωτιά στο θέμα της Ταϊβάν, να σταματήσουν αμέσως κάθε μορφή επίσημων επαφών μεταξύ τους, να διαχειριστούν το θέμα με προσεκτικό και προσήκοντα τρόπο και να μην στέλνουν λάθος μηνύματα στις δυνάμεις ανεξαρτησίας της Ταϊβάν ούτως ώστε να μην υπονομεύσουν και πλήξουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις και την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε μερικές ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο ότι αίρει τους περιορισμούς για τις επαφές μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων και ομολόγων τους από την Ταϊβάν.

Ενώ η Ουάσινγκτον επίσημα αναγνωρίζει το Πεκίνο έναντι της Ταϊπέι, όπως οι περισσότερες χώρες, οι ΗΠΑ είναι ο βασικότερος διεθνής υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν. Νόμος ορίζει ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να παρέχει στην Ταϊβάν τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Η Κίνα από την πλευρά της πιστεύει ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Ταϊβάν για να προκαλέσουν το Πεκίνο και προσφέρουν στήριξη σε αυτούς που θέλουν το νησί να κηρύξει επίσημα την ανεξαρτησία του.