ΗΠΑ: Την 1η Μαϊου αρχίζει, τελικά, η αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν

14/04/2021, 22:13
ΗΠΑ: Την 1η Μαϊου αρχίζει, τελικά, η αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν

 "Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου και θα ολοκληρωθεί πριν από την 20ή επέτειο από τις "φρικτές" επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου". Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ  Τζο Μπάιντεν  το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, προειδοποιώντας τους παράλληλα ότι αν εξαπολύσουν επίθεση στο διάστημα που διαρκεί η διαδικασία αυτή "θα απαντήσουμε με όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας".

"Πιστεύω ότι η παρουσία μας στο Αφγανιστάν πρέπει να επικεντρωθεί στην αιτία για την οποία πήγαμε εκεί αρχικά: να διασφαλίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιείται πλέον ως βάση για νέες επιθέσεις εναντίον της χώρας μας. Αυτό κάναμε. Εκπληρώσαμε αυτόν τον στόχο", υπογράμμισε.

Η αποχώρηση δεν θα γίνει βεβιασμένα αλλά "με ασφάλεια" και σε συντονισμό με τους συμμάχους της Ουάσινγκτον, σημείωσε.

Ο Μπάιντεν ζήτησε ταυτόχρονα από το Πακιστάν "να κάνει περισσότερα" για να βοηθήσει το γειτονικό Αφγανιστάν.

Εξηγώντας την απόφασή του αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν στις τρομοκρατικές απειλές που έχουν αναδυθεί σε άλλες περιοχές, καθώς επίσης και στην Κίνα.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι συνομίλησε για αυτήν την απόφαση με τον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους, ο οποίος ήταν εκείνος που ξεκίνησε τον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας με πρώτο στόχο το Αφγανιστάν, το 2001, μετά τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ.