Ε.Ε.: Ανησυχία από την ένταση με Ρωσία

19/04/2021, 13:25
Ε.Ε.: Ανησυχία από την ένταση με Ρωσία

«Οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν βελτιώνονται. Αντιθέτως, η ένταση αυξάνεται σε διάφορους τομείς» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των 27 μέσω τηλεδιάσκεψης, χαρακτηρίζοντας «πολύ επικίνδυνη» την κατάσταση στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στις αμοιβαίες απελάσεις διπλωματών μεταξύ Μόσχας και Πράγας, καθώς και στην «πολύ ανησυχητική» κατάσταση της υγείας του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας στη φυλακή όπου κρατείται.

Ο Μπορέλ δήλωσε πως η τηλεδιάσκεψη θα αρχίσει με μια συζήτηση για τις αμοιβαίες απελάσεις διπλωματών μεταξύ Πράγας και Μόσχας.

Στη συνέχεια οι υπουργοί θα συζητήσουν γα την «πολύ ανησυχητική» κατάταση της υγείας του Ναβάλνι. «Οι Ευρωπαίοι ζήτησαν από τις ρωσικές αρχές να του παράσχουν υγειονομική περίθαλψη. Το αίτημά μας δεν ελήφθη υπόψη. Τώρα που η κατάσταση επιδεινώνεται, καθιστούμε τις ρωσικές αρχές υπεύθυνες για την υγεία του κ. Ναβάλνι», προειδοποίησε ο Μπορέλ.

Άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η Ουκρανία και η «πολύ επικίνδυνη» κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορά της. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα έχουν συνομιλίες με τον ουκρανό ομόλογό τους Ντμίτρο Κουλέμπα.

Οι 27 θα επιχειρήσουν να συμφωνήσουν σχετικά με τη μέθοδο πίεσης που θα χρησιμοποιήσουν, όμως προς το παρόν δεν συζητείται καμιά κύρωση.