Ε.Ε.: Συμφωνία με Pfizer για αγορά 1,8 δισ. δόσεων εμβολίων

23/04/2021, 16:43
Ε.Ε.: Συμφωνία με Pfizer για αγορά 1,8 δισ. δόσεων εμβολίων

Την αγορά-μαμούθ 1,8 δισ. δόσεων εμβολίων Covid-19 συμφώνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Pfizer για τα επόμενα χρόνια. 

Τα εμβόλια πρόκειται να παραδοθούν από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία που συνεργάζεται με την γερμανική BioNTech, κατά την περίοδο 2021-2023, δήλωσε σε συνέντευξη η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιαν.

Η συμφωνία θα ήταν αρκετή για τον εμβολιασμό των 450 εκατομμυρίων κατοίκων των κρατών μελών της ΕΕ για δύο χρόνια και έρχεται σε μια περίοδο που η Ένωση επιδιώκει να καλύψει τις μακροπρόθεσμες προμήθειές της σε εμβόλια.

Αυτή είναι η τρίτη σύμβαση που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις δύο εταιρείες, οι οποίες έχουν ήδη συμφωνήσει να προμηθεύσουν την ΕΕ με 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου σε δύο δόσεις φέτος, στο πλαίσιο δύο προηγούμενων συμβάσεων. Οι Βρυξέλλες στοχεύουν στον εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% των ενηλίκων της ΕΕ έως το τέλος του καλοκαιριού.

To εργοστάσιο της Pfizer στην Πουρς του Βελγίου επισκέφθηκε σήμερα η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer Αλβέρτο Μπουρλά, τον Πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο και την Οζλέμ Τουρέτσι, συνιδρύτρια της BioNtech.

O Aλβέρτος Μπουρλά ανέφερε ότι οι 3.000 εργαζόμενοι του εργοστασίου «έκαναν θαύματα» και τα «αδύνατα δυνατά». Οι εγκαταστάσεις της Pfizer στην Πουρς έγιναν «η καρδιά της απάντησης στην COVID19» τόνισε ο επικεφαλής της εταιρείας.

Από πλευρά της, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τόνισε ότι η Ευρώπη είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια των εμβολίων, επισημαίνοντας ότι αυτή την εβδομάδα θα έχουν παραδοθεί 150.000.000 εμβόλια στην ΕΕ. Παράλληλα, η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται στους τρεις κορυφαίους των εμβολιασμών, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.