Οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι για εμπλοκή στο Κυπριακό

04/06/2021, 20:37
Οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι για εμπλοκή στο Κυπριακό

Οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να εμπλακούν ενεργά στο Κυπριακό, ήταν το μήνυμα της Βικτώρια Νούλαντ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά επαφή ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Λευκωσία, γεγονός που σημειώνει με ικανοποίηση η κυπριακή κυβέρνηση. Είχαν προηγηθεί το τηλεφώνημα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στον Νίκο Χριστοδουλίδη και η επιστολή Μπάιντεν προς Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας "Φιλελεύθερος", η συνομιλία μεταξύ του Κύπριου ΥΠΕΞ και της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα. Οι δύο γνωρίζονται από το παρελθόν κατά την περίοδο που η Βικτώρια Νούλαντ ήταν στην κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα και είχε και τότε εμπλακεί στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο "Φιλελεύθερος" η επικοινωνία Νούλαντ-Χριστοδουλίδη μετά την επικοινωνία Μπλίνκεν και την επιστολή Μπάιντεν "επιβεβαιώνει την άνευ προηγουμένου θετική δυναμική στις σχέσεις Λευκωσίας – Ουάσιγκτον".

Κυρίαρχο θέμα της συζήτησης ήταν το Κυπριακό και κατά τη συζήτηση αντάλλαξαν απόψεις για την εν εξελίξει προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. Όπως αναφέρουν στην κυπριακή εφημερίδα οι ίδιες πηγές, η ΥΦΥΠΕΞ Νούλαντ εξέφρασε την επιθυμία και ετοιμότητα των ΗΠΑ να συμβάλουν ενεργά στην επίτευξη προόδου, προσθέτοντας ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα εγείρουν το θέμα προς την τουρκική πλευρά στο υψηλότερο επίπεδο.

Παράλληλα οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν την ανάγκη αποφυγής παράνομων ενεργειών είτε στην περίκλειστη περιοχή Βαρωσίων, είτε στην ΑΟΖ της ΚΔ.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Β. Νούλαντ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι καλός γνώστης του Κυπριακού και είναι δεσμευμένος προς την επίτευξη προόδου εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης της ΔΔΟ. Σημείωσε πως η επίσκεψη Μπάιντεν το 2014 άνοιξε το δρόμο για αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών. Και εξέφρασε την επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε μια πλειάδα θεμάτων.

Τέλος, επανέλαβε την σημασία που οι ΗΠΑ αποδίδουν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, εκφράζοντας επιθυμία για συνεργασία με ΚΔ για επικράτηση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας.