Σίδνεϊ-κορωνοϊός: Στρατός στους δρόμους ελέγχει τα περιοριστικά μέτρα

02/08/2021, 10:29
Σίδνεϊ-κορωνοϊός: Στρατός στους δρόμους ελέγχει τα περιοριστικά μέτρα

Η πολιτεία του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία παράτεινε σήμερα το λοκντάουν στο Μπρίσμπεϊν, ενώ στρατιώτες άρχισαν να περιπολούν στο Σίδνεϊ προκειμένου να ελέγχουν αν τηρούνται τα περιοριστικά μέτρα, καθώς η Αυστραλία δυσκολεύεται να σταματήσει την εξάπλωση του ιδιαίτερα μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού.

Το Κουίνσλαντ ανακοίνωσε ότι εντόπισε 13 νέα κρούσματα μόλυνσης COVID-19 κατά τις τελευταίες 24 ώρες. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων που έχει αναφερθεί εδώ και ένα χρόνο.

Το λοκντάουν στο Μπρίσμπεϊν, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, είχε προγραμματιστεί να λήξει αύριο, ενώ τώρα θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι αργά την Κυριακή.

«Αρχίζει να γίνεται ξεκάθαρο ότι το αρχικό λοκντάουν δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση του ξεσπάσματος» των κρουσμάτων, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κουίνσλαντ Στίβεν Μάιλς σε δημοσιογράφους στο Μπρίσμπεϊν.

Ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων σε δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας έρχεται καθώς κλιμακώνεται η ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον χειρίζεται την πανδημία.

Παρά το γεγονός ότι η εκστρατεία του εμβολιασμού στην Αυστραλία έχει μείνει πίσω, η χώρα κατάφερε να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τους αριθμούς της πανδημίας σε σύγκριση με άλλες αναπτυγμένες χώρες, με λίγο λιγότερα από 34.400 κρούσματα μόλυνσης. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 925 νεκρούς, μετά το θάνατο ενός ηλικιωμένου άντρα άνω των 90 ετών στο Σίδνεϊ.

Η Αυστραλία έχει εισέλθει σε έναν κύκλο επαναλαμβανόμενων λοκντάουν σε αρκετές πόλεις μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Δέλτα, ενώ οι περιορισμοί αυτοί αναμένεται να ισχύσουν μέχρι η χώρα να επιτύχει ένα υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον υποσχέθηκε ότι τα λοκντάουν θα είναι «λιγότερο πιθανά» μόλις η χώρα εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού της άνω των 16 ετών, ενώ το ποσοστό εμβολιασμού βρίσκεται σήμερα στο 19%.

Ο Μόρισον αναμένει ότι ποσοστό 70% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Στο μεταξύ το λοκντάουν στο Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας εισέρχεται στην έκτη εβδομάδα του.

Η Νέα Νότια Ουαλία, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Σίδνεϊ ανακοίνωσε σήμερα, 207 νέα κρούσματα COVID-19 το τελευταίο 24ωρο, με τον αριθμό τους να παραμένει κοντά στο επίπεδο που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα -- το υψηλότερο εδώ και 16 μήνες.

Η πολιτεία, έχει αναφέρει περισσότερα από 3.500 μολύνσεις από τον Ιούνιο, όταν πρωτοεντοπίστηκε η εστία αυτή της νόσου σε έναν οδηγό λιμουζίνας.

Η Νέα Νότια Ουαλία έχει ζητήσει από τον στρατό να βοηθήσει στις προσπάθειες επιβολής των περιοριστικών μέτρων.

Περίπου 300 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που δε θα φέρουν οπλισμό και θα τελούν υπό τις εντολές της αστυνομίας άρχισαν σήμερα τις επισκέψεις πόρτα-πόρτα προκειμένου να ελέγξουν αν οι άνθρωποι που έχουν βρεθεί θετικοί έχουν απομονωθεί στα σπίτια τους.

Στρατιωτικό προσωπικό συνοδεύει επίσης τους αστυνομικούς στους δρόμους περιοχών του Σίδνεϊ, όπου έχουν αναφερθεί τα περισσότερα κρούσματα COVID-19. Εικόνες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν την αστυνομία να ρωτάει μερικούς ανθρώπους στο δρόμο γιατί βρίσκονταν έξω από τα σπίτια τους στους άδειους δρόμους του νοτιοδυτικού τμήματος του Σίδνεϊ.