Αφγανιστάν: Επέλαση Ταλιμπάν, καταλαμβάνουν πρωτεύουσες επαρχιών

09/08/2021, 09:19
Αφγανιστάν: Επέλαση Ταλιμπάν, καταλαμβάνουν πρωτεύουσες επαρχιών

Τρεις ακόμη επαρχιακές πρωτεύουσες στο βόρειο Αφγανιστάν συμπεριλαμβανομένης της μεγαλούπολης Κουντούζ, κατέλαβαν χθες οι Ταλιμπάν συνεχίζοντας την ολομέτωπη επίθεσή τους που ο αφγανικός στρατός μοιάζει να αδυνατεί να ανακόψει.

Μέσα σε μερικές ώρες, οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν έπειτα από σφοδρές μάχες την Κουντούζ, που είχαν περικυκλώσει εδώ και μερικές εβδομάδες· την Σαρ-ι-Πουλ· και, στο τέλος της ημέρας, την Ταλοκάν. Οι δύο τελευταίες είναι οι πρωτεύουσες των επαρχιών που βρίσκονται νότια και ανατολικά της Κουντούζ.

Κατέχουν πλέον πέντε από τις πρωτεύουσες των 34 επαρχιών του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον Ζαμπιουλά Χαμίντι, κάτοικο της Ταλοκάν, της πρωτεύουσας της επαρχίας Ταχάρ, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, οι αντάρτες επιτέθηκαν το πρωί και μπόρεσαν να καταλάβουν την πόλη «χωρίς πολλές μάχες», καθώς αξιωματούχοι και οι δυνάμεις ασφαλείας τράπηκαν σε φυγή.

«Οι Ταλιμπάν είναι παντού μέσα στην πόλη, με τα φορτηγάκια τους και με τα Χάμβι τους. Ορισμένοι πυροβολούν στον αέρα για να πανηγυρίσουν (τη νίκη τους)», αφηγήθηκε. «Φοβόμαστε, δεν τολμάμε ακόμη να βγούμε από τα σπίτια μας».

Αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις και τοπικοί αξιωματούχοι έφυγαν με προορισμό κοντινή περιοχή.

«Η κυβέρνηση δεν έστειλε ενισχύσεις και αποσυρθήκαμε από την πόλη», είπε.

Ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, επιβεβαίωσε την κατάληψη της Ταλοκάν, διαβεβαιώνοντας ότι «η ασφάλεια αποκαταστάθηκε» στην πόλη, όπως και στην Κουντούζ και στη Σαρ-ι-Πουλ, που καταλήφθηκαν από τους αντάρτες χθες το πρωί.

Η κατάληψη της Κουντούζ χαρακτηρίζεται η πρώτη μείζων στρατιωτική επιτυχία των Ταλιμπάν αφότου εξαπέλυσαν τον Μάιο την γενικευμένη έφοδό τους. Εκμεταλλεύθηκαν την έναρξη της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων, που αναμένεται να έχει αποπερατωθεί ως την 31η Αυγούστου.

Η ανικανότητα των αρχών στην Καμπούλ να διατηρήσουν τον έλεγχο του βόρειου Αφγανιστάν ίσως αποδειχθεί κρίσιμη για τις πιθανότητες επιβίωσης της κυβέρνησης. Το βόρειο Αφγανιστάν ήταν άλλωστε η περιοχή όπου οι Ταλιμπάν συνάντησαν την πιο σθεναρή αντίσταση όταν είχαν καταλάβει την εξουσία στη χώρα, τη δεκαετία του 1990.

Ο Ράιαν Κρόκερ, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Καμπούλ, εκτίμησε ότι είναι πιθανότερος ένας παρατεταμένος εμφύλιος, παρά η ταχεία κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν κυβέρνησαν τη χώρα από το 1996 μέχρι το 2001, επιβάλλοντας τη δική τους, φονταμενταλιστική εκδοχή του ισλαμικού νόμου, προτού ανατραπούν με την εισβολή διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.