ΟΗΕ: Κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα

10/08/2021, 09:06
ΟΗΕ: Κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα

Η υπερθέρμανη του πλανήτη βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να βγει εκτός ελέγχου, αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή,  αποδίδοντας  στην ανθρώπινη δραστηριότητα την ευθύνη. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε την έκθεση «κόκκινο συναγερμό για την ανθρωπότητα».

Οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Κλιματική Αλλαγή επισημαίνουν στην έκθεσή τους πως τα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου βρίσκονται σε τόσο υψηλά επίπεδα, που είναι αρκετά για να προκαλέσουν κλιματική διαταραχή για δεκαετίες, αν όχι για αιώνες. Με άλλα λόγια, οι φονικοί καύσωνες, οι τρομακτικοί τυφώνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που ήδη συμβαίνουν θα γίνουν ακόμη πιο έντονα.

«Οι καμπάνες συναγερμού είναι εκκωφαντικές» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γ.γ. του ΟΗΕ. «Η έκθεση αυτή ακούγεται ως πένθιμη καμπάνα για τον άνθρακα και τα ορυκτά καύσιμα πριν καταστρέψουν τον πλανήτη μας».
Η έκθεση, η οποία στηρίζεται σε περισσότερες από 14.000 επιστημονικές μελέτες, αποτελεί την πιο ενδελεχή και λεπτομερή μέχρι σήμερα εικόνα για το πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον φυσικό κόσμο και τι πρόκειται να συμβεί.

Εκπονήθηκε εν όψει της 26ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26), που θα διεξαχθεί στη Γλασκώβη από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου 2021, υπό την προεδρία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αν δεν ληφθούν άμεσα, ταχεία και μεγάλης κλίμακας μέτρα για τη μείωση των εκπομπών, επισημαίνει η έκθεση, η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη ενδέχεται να φθάσει ή να ξεπεράσει το ορόσημο του 1,5 βαθμού Κελσίου μέσα σε 20 χρόνια.

Οι χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2015 συμφώνησαν να επιχειρήσουν να αποτρέψουν την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας στο πλανήτη πέραν του 1,5 βαθμού Κελσίου, ορόσημο το οποίο οι επιστήμονες θεωρούν αναγκαίο για την αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων από την υπερθέρμανη του πλανήτη. Για να επιτευχθεί αυτό, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι εκπομπές διεθνώς πρέπει να περιοριστούν στο μισό έως το 2030 και να φθάσουν στο μηδέν το 2050.

Η αύξηση κατά 1,1 βαθμό Κελσίου που έχει ήδη καταγραφεί θεωρείται αρκετή για να προκαλέσει καταστροφικά καιρικά φαινόμενα.

Αν η θερμοκρασία ανέβει κι άλλο σε ορισμένες περιοχές ο κόσμος μπορεί να πεθάνει απλά βγαίνοντας έξω, επισημαίνει η έκθεση, τονίζοντας πως τελειώνει ο χρόνος, προκειμένου να επιβραδυνθεί η κλιματική αλλαγή.