Δεν θέλει άλλους Αφγανούς πρόσφυγες ο Σ. Κουρτς

22/08/2021, 09:28
Δεν θέλει άλλους Αφγανούς πρόσφυγες ο Σ. Κουρτς

Ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς αντιτίθεται στην υποδοχή άλλων Αφγανών τώρα που πολλοί άνθρωποι διαφεύγουν από το Αφγανιστάν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με δηλώσεις του που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το ποσοστό των αιτούντων άσυλο που δέχθηκε η Αυστρία κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 και του 2016 στην Ευρώπη υπερβαίνει το ένα τοις εκατό του πληθυσμού της και ο Κουρτς έχτισε την σταδιοδρομία του ακολουθώντας σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό και κερδίζοντας όλες τις βουλευτικές εκλογές που έχουν διεξαχθεί από το 2017.

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να αντιμετωπίσει το θέμα των Αφγανών που την βοήθησαν τα τελευταία 20 χρόνια, ο Κουρτς σημείωσε ότι ο ερχομός τους στην Αυστρία δεν αποτελεί επιλογή.

«Αντιτίθεμαι ξεκάθαρα στην εκούσια υποδοχή από εμάς περισσότερων ανθρώπων και αυτό δεν θα συμβεί κατά τη διάρκεια της καγκελαρίας μου», υπογράμμισε ο Κουρτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Puls 24. Αποσπάσματα της συνέντευξής του δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από την μετάδοσή της αργότερα σήμερα.

Η Αυστρία έχει δεχθεί περισσότερους από 40.000 Αφγανούς πρόσφυγες, τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό στην Ευρώπη μετά την Γερμανία, η οποία έχει δεχθεί 148.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για το 2020. Ο πληθυσμός της Αυστρίας είναι εννέα φορές μικρότερος από αυτόν της Γερμανίας.

Η Αυστρία είναι επίσης μια ουδέτερη χώρα και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Η Βιένη είχε αποστείλει έναν πολύ μικρό αριθμό δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Στον ιστότοπο του NATO έχει καταχωρισθεί ότι είχε αποστείλει 16 στρατιωτικούς για την Αποστολή Αποφασιστικής Υποστήριξης, μια προσπάθεια για την εκπαίδευση και την παροχή συμβουλών στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

«Δεν είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να υποδεχθούμε περισσότερους ανθρώπους. Το αντίθετο μάλιστα», δήλωσε ο Κουρτς αναφερόμενος στους Αφγανούς που εγκαταλείπουν τη χώρα τους.

«Η συμβολή της Αυστρίας είναι δυσανάλογα μεγάλη», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό Αφγανών προσφύγων και αιτούντων άσυλο που βρίσκονται ήδη στην χώρα.

Οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν θα πρέπει να παραμείνουν στην περιοχή, σημείωσε εξάλλου ο Αυστριακός καγκελάριος, προσθέτοντας ότι οι γειτονικές χώρες Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν έχουν δεχθεί αντίστοιχα μόνον 14 και 13 Αφγανούς πρόσφυγες. Τα στοιχεία αυτά ταιριάζουν με αυτά της UNHCR.