Πανικός στο αεροδρόμιο της Καμπούλ - Δεκάδες νεκροί - Παγκόσμια κατακραυγή
Βομβιστές αυτοκτονίας έπληξαν σήμερα τις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ, όπου σημειώθηκαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις, προκαλώντας λουτρό αίματος μεταξύ των χιλιάδων, απεγνωσμένων ανθρώπων που συνωστίζονται εκεί με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να διαφύγουν και βυθίζοντας στο χάος την αερογέφυρα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε απόψε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το προπαγανδιστικό όργανό του, το Amaq, το Ισλαμικό Κράτος καυχιέται ότι ένας μαχητής του πλησίασε σε απόσταση «μικρότερη των πέντε μέτρων» από τους Αμερικανούς στρατιώτες.
Ο βομβιστής αυτοκτονίας «κατάφερε να φτάσει σε μια μεγάλη συγκέντρωση μεταφραστών και συνεργατών του αμερικανικού στρατού» στο «Στρατόπεδο Μπαράν» κοντά στο αεροδρόμιο «και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, σκοτώνοντας περίπου 60 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 100 άλλους, συμπεριλαμβανομένων και μαχητών Ταλιμπάν», αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κανάλι του Amaq στο Telegram.
Η Ουάσινγκτον απειλεί το Ισλαμικό Κράτος με αντίποινα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απείλησαν το Ισλαμικό Κράτος με αντίποινα στο Αφγανιστάν μετά τη σημερινή πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ενώ το Πεντάγωνο δήλωσε ότι αναμένει περισσότερες επιθέσεις.
«Εάν μπορέσουμε να βρούμε ποιοί συνδέεται με αυτή, θα τους καταδιώξουμε», δήλωσε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Κένεθ Μακένζι σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άλλες «επικείμενες» απειλές.
Οι ΗΠΑ «δεν θα πτοηθούν» από τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν καθώς τουλάχιστον 12 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις επιθέσεις αυτές, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στις αποφάσεις του διαδόχου του Τζο Μπάιντεν για το Αφγανιστάν, καταδίκασε σήμερα μια τραγωδία που «δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί» μετά την επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που σκότωσε 12 Αμερικανούς στρατιώτες και δεκάδες ακόμη Αφγανούς αμάχους, εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά.
«Αυτή η τραγωδία δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί, κάτι που κάνει τη θλίψη μας ακόμη βαθύτερη και πιο δύσκολο να την κατανοήσουμε», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας σε ανακοίνωσή του.
ΤΟ ΧΑΟΣ ΤΗΣ ΚΑΜΠΟΥΛ
Σε πλάνα που ανάρτησε στο διαδίκτυο ένας Αφγανός δημοσιογράφος διακρίνονται αιμόφυρτα πτώματα, σε έναν δρόμο, ανάμεσα σε συντρίμμια. Ο άνθρωπος που τράβηξε το βίντεο ακούγεται να οδύρεται.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η έκρηξη στην Πύλη Αμπέι ήταν το αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης επίθεσης (...) Μπορούμε επίσης να επιβεβαιώσουμε ότι έγινε τουλάχιστον άλλη μία έκρηξη στο ή κοντά στο ξενοδοχείο Μπάρον, σε μικρή απόσταση από την Πύλη Αμπέι», έγραψε στο Twitter ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε εν μέσω του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί έξω από το αεροδρόμιο, όπου συνωστίζονται χιλιάδες Αφγανοί με την ελπίδα ότι θα βρουν μια θέση σε ένα αεροπλάνο για να φύγουν. Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα ολοκληρωθεί την Τρίτη, 31 Αυγούστου.
«Ήταν μια πελώρια έκρηξη, ανάμεσα στο πλήθος που περίμενε έξω από μια πύλη του αεροδρομίου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Μιλάντ. «Όταν οι άνθρωποι άκουσαν την έκρηξη, προκλήθηκε πανικός. Οι Ταλιμπάν πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος που περίμενε», είπε ένας άλλος μάρτυρας που είδε «έναν άνδρα να τρέχει κρατώντας στην αγκαλιά του ένα τραυματισμένο παιδί».
Στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, αιμόφυρτοι άνθρωποι μεταφέρονται με χειράμαξες, ένα παιδί αρπάζει το χέρι ενός άνδρα που έχει τραυματιστεί στο κεφάλι.
Πυκνός καπνός υψώθηκε στον αέρα, ενώ άνδρες, γυναίκες και παιδιά έτρεχαν προς όλες τις κατευθύνσεις, για να φύγουν όσο το δυνατόν πιο μακριά.
Λίγο αργότερα, ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου είδε να μεταφέρονται τουλάχιστον πέντε πτώματα και δεκάδες τραυματίες σε ένα κοντινό νοσοκομείο, της ιταλικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης Emergency.
Ο Ακράμ Λουμπέγκα, ένας 26χρονος Ουγκαντέζος που εργάζεται στο αεροδρόμιο, για μια εταιρεία εστίασης, είπε ότι ακούστηκε η έκρηξη, αλλά κανείς δεν ήξερε τι συνέβη. «Φυσικά, όλοι φοβηθήκαμε. Όλων τα νεύρα είναι τεντωμένα. Στρατιώτες αναπτύχθηκαν γύρω από το αεροδρόμιο» καθώς εκφράζονταν φόβοι και για νέες επιθέσεις», πρόσθεσε.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης για τις εκρήξεις. Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί τους νωρίτερα προέτρεψαν τους πολίτες να μην πλησιάζουν στο αεροδρόμιο επειδή υπήρχε απειλή για επίθεση αυτοκτονίας από το Ισλαμικό Κράτος, τους τζιχαντιστές που είναι εχθροί τόσο της Δύσης όσο και των Ταλιμπάν.
Τις τελευταίες 12 ημέρες οι δυτικές χώρες έχουν απομακρύνει από το Αφγανιστάν περίπου 100.000 ανθρώπους, κυρίως Αφγανούς που συνεργάστηκαν μαζί τους. Παραδέχονται όμως ότι χιλιάδες άλλοι θα μείνουν πίσω μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών στο τέλος του μήνα.
Πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η έκρηξη φαίνεται ότι ήταν επίθεση αυτοκτονίας. Ένας αυτόπτης μάρτυρας στην Καμπούλ είδε πολλούς τραυματίες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, να περιμένουν έξω από ένα νοσοκομείο για να τους λάβουν τις πρώτες βοήθειες.
Το στέλεχος των Ταλιμπάν είπε ότι και πολλοί φρουροί Ταλιμπάν είναι μεταξύ των τραυματιών. «Οι φρουροί μας (στο αεροδρόμιο) διακινδυνεύουν επίσης τη ζωή τους, αντιμετωπίζουν και αυτοί την απειλή του Ισλαμικού Κράτους», είπε.
Προτεραιότητα οι απεγκλωβισμοί
Καταγγέλλοντας μια «τρομοκρατική επίθεση» ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι προτεραιότητα είναι «να απεγκλωβιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι».
Η Γαλλία ανακοίνωσε αμέσως μετά ότι ο πρεσβευτής της στο Αφγανιστάν, ο Νταβίντ Μαρτινόν, θα επιστρέψει στη Γαλλία για λόγους ασφαλείας. Ο Μαρτινόν βρισκόταν μέχρι σήμερα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, επιβλέποντας την επιχείρηση εκκένωσης.
Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και, λόγω της κατάστασης, αναβλήθηκε για λίγες ώρες η συνάντηση που επρόκειτο να έχει σήμερα το απόγευμα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ στον Λευκό Οίκο.
Στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συγκάλεσε εκτάκτως την επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων (Cobra).
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ καταδίκασε την «επαίσχυντη» επίθεση, διαβεβαιώνοντας ότι το Βερολίνο θα προσπαθήσει να βοηθήσει όσους ανθρώπους θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν και μετά τις 31 Αυγούστου.
Τι είναι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν
Το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν (ISIS-K ή ISKP) έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις αιματηρότερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν. Στοχοθετεί κυρίως μουσουλμάνους που θεωρεί αιρετικούς, ιδίως τους σιίτες. Τον Αύγουστο του 2019 εξαπέλυσε επίθεση σε έναν σιιτικό γάμο στην Καμπούλ, σκοτώνοντας 91 ανθρώπους. Μολονότι το ISIS-K και οι Ταλιμπάν είναι και οι δύο σουνιτικές, ισλαμιστικές οργανώσεις, οι σχέσεις μεταξύ τους είναι ανταγωνιστικές και αμοιβαία εχθρικές.
Νωρίτερα σήμερα, αναλυτές στον τομέα της ασφάλειας επισήμαναν ότι η δραστηριότητα του ISIS-K διακόπηκε απότομα εδώ και 12 ημέρες, ένδειξη ότι προετοίμαζε κάποια μεγάλη επιχείρηση, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.
Η προειδοποίηση αυτή ωστόσο δεν απέτρεψε πολλούς Αφγανούς που συνέχισαν να συρρέουν στο αεροδρόμιο για να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο. «Θα περιμένω μέχρι να κλείσει το αεροδρόμιο», είπε νωρίτερα ένας άνδρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Χαμίντ και ότι εργαζόταν για κάποιο υπουργείο πριν να καταλάβουν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν. «Θα δώσουν τη δουλειά μας στους δικούς τους. Πώς θα φροντίσω την οικογένειά μου;» διερωτήθηκε, καθώς δεν τον καθησύχασε η διαβεβαίωση των Ταλιμπάν ότι οι πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.