«Φρένο» στις πιέσεις της FIFΑ ζητά η UEFA

22/09/2021, 21:12
«Φρένο» στις πιέσεις της FIFΑ ζητά η UEFA

Η UEFA ζήτησε από την FIFA να σταματήσει να πιέζει για το σχέδιό της, για Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια, καλώντας την να συμμετάσχει σε «γνήσιες διαβουλεύσεις»  για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς ημερολογίου αγώνων.

Η FIFA διεξάγει μια μελέτη σκοπιμότητας, για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε διετή βάση, χωρίς να κρύψει την επιθυμία της για την εφαρμογή της πρότασης.

Ο Αρσέν Βενγκέρ, πρώην προπονητής της Άρσεναλ, ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής της FIFA για την «παγκόσμια ανάπτυξη του ποδοσφαίρου» (Global Football Development), δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι είναι «100% πεπεισμένος» για την αλλαγή.

«Η UEFA είναι απογοητευμένη με τη μεθοδολογία που έχει υιοθετηθεί, για την προώθηση ριζικών μεταρρυθμιστικών έργων, προτού δοθεί, μαζί με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, η ευκαιρία να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε συνάντηση διαβούλευσης», ανέφερε σήμερα η UEFA σε ανακοίνωσή της.

Η UEFA ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλη ανησυχία σχετικά με τον αντίκτυπο μιας τέτοιας αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της «μείωσης» της αξίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου, των κινδύνων υπερβολικής απασχόλησης των παικτών, αλλά και των επιπτώσεων στο γυναικείο ποδόσφαιρο.

«Αυτές είναι μόνο μερικές από τις σοβαρές ανησυχίες που προκαλεί η πρόταση της FIFA με την πρώτη ματιά και δεν μπορούν να διαλυθούν απλά με ατεκμηρίωτα διαφημιστικά συνθήματα σχετικά με τα υποτιθέμενα οφέλη ενός νέου για τα τουρνουά», πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Η UEFA ανακοίνωσε ότι ζήτησε, στις 14 Σεπτεμβρίου, συνάντηση με τη FIFA και τις 55 ευρωπαϊκές ενώσεις μέλη, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφέριν, προειδοποίησε αυτόν τον μήνα για πιθανό ευρωπαϊκό μποϊκοτάζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, εάν προχωρήσουν τα σχέδια της FIFA.

«Μπορούμε να αποφασίσουμε να μην παίξουμε σε αυτό», δήλωσε ο Τσεφέριν, επικεφαλής του διοικητικού σώματος του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στην εφημερίδα «The Times». «Απ 'όσο γνωρίζω, οι Νοτιοαμερικανοί βρίσκονται στην ίδια πλευρά. Καλή τύχη σε ένα τέτοιο Παγκόσμιο Κύπελλο. Νομίζω ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ, καθώς είναι τόσο αντίθετο με τις βασικές αρχές του ποδοσφαίρου».

ΑΜΠΕ