Βλαντίμιρ Πούτιν: Συγκαλεί άμεσα σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας

21/02/2022, 15:45
Βλαντίμιρ Πούτιν: Συγκαλεί άμεσα σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας

«Δεν πρόκειται για μια τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η συνεδρίαση θα είναι ευρεία» ξεκαθάρισε το Κρεμλίνο

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να συγκαλέσει άμεσα το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας του, αφού έγινε γνωστό ότι έχει κατ’ αρχήν συμφωνήσει σε συνομιλίες σε μια Σύνοδο Κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με μεσολάβηση του Γάλλου προέδρου Μακρόν.

Σημειώνεται ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν «καταρχήν αποδέχθηκαν» την ιδέα να συναντηθούν μετά από σχετική πρόταση του Εμμανουέλ Μακρόν.

«Δεν πρόκειται για μια τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η συνεδρίαση θα είναι ευρεία» ξεκαθάρισε το Κρεμλίνο δια του Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ουάσιγκτον διεμήνυσε ότι η συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν δεν γίνει εισβολή στην Ουκρανία. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι προειδοποίησε για άμεσες και σοβαρές κυρώσεις εάν η Ρωσία επιλέξει αντί (του διαλόγου) τον πόλεμο. Με αυστηρές κυρώσεις προειδοποιεί τη Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την Πέμπτη η συνάντηση Μπλίνκεν-Λαβρόφ

Περισσότερες λεπτομέρειες για το τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής πρόκειται να συζητήσουν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντηση τους την Πέμπτη – πάντα υπό τον όρο ότι το Κρεμλίνο δεν εισβάλλει στην Ουκρανία.

Χθες, η Ρωσία ακύρωσε προηγούμενη δέσμευση της να αποσύρει χιλιάδες στρατεύματα από τα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας με τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Δύσης να υποστηρίζουν ότι αυτή η κίνηση φέρνει τη Μόσχα ένα βήμα πιο κοντά σε εισβολή.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία στις οποίες συμμετείχαν περίπου 30.000 Ρώσοι στρατιώτες επρόκειτο να ολοκληρωθούν την περασμένη Κυριακή, αλλά αυτές οι ασκήσεις έχουν πλέον παραταθεί για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα, προκαλώντας την έντονη ανησυχία της Δύσης.

Η Ουκρανία χαιρετίζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής μιας συνάντησης κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Ρώσου ομολόγου του, όμως τόνισε ότι τίποτε δεν θα μπορέσει να λυθεί χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου, όπως δήλωσε ο Ουκρανός, ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας. “Κανείς δεν μπορεί να λύσει το ζήτημα χωρίς εμάς”, δήλωσε ο Ολέξιι Ντανίλοφ. “Όλα θα πρέπει να γίνουν με τη συμμετοχή μας”, πρόσθεσε.