Κομισιόν: Στο τραπέζι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

23/03/2022, 10:57
Κομισιόν: Στο τραπέζι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Κομισιόν εξετάζει το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικό πετρελαίου - Ισχυρή αντίσταση από τη Γερμανία.

Στο τραπέζι της Κομισιόν βρίσκεται η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, παρά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV, οι υπηρεσίες της Κομισιόν προτείνουν στην ηγεσία της την απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου από την Ρωσία ως μέρος ενός πέμπτου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Εάν υιοθετηθεί από το Κολέγιο των Επιτρόπων, η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί στη Σύνοδο Κορυφής των «27».

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυρώσεις στο πετρέλαιο θα αποφασιστούν από μια κλειστή ομάδα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κατηγορηματικό «όχι» από τη Γερμανία

Το εάν θα υιοθετηθεί μια τέτοια πρόταση της Κομισιόν από την πλευρά των κρατών μελών μένει να φανεί στην πράξη, διότι υπάρχουν ηχηρές αντιδράσεις δη από το Βερολίνο.

Η Γερμανία φοβάται ότι εάν απαγορευτεί το ρωσικό πετρέλαιο, η Ρωσία ως αντίποινα, θα κλείσει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου, μια πιθανότητα που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της.

Η Ευρώπη βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 40% του φυσικού αερίου της, το 25% του πετρελαίου της και το 45% του άνθρακα.

Είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία για 5ο πακέτο κυρώσεων σε αυτή τη Σύνοδο, ωστόσο είναι επίσης πιθανό οι ηγέτες να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο και εν συνεχεία να υιοθετηθεί σε επίπεδο πρέσβεων ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Ο παράγοντας Μπάιντεν

«Πρέπει να παρουσιάσουμε κάτι λόγω και της παρουσίας Μπάιντεν», είπε στη EURACTIV διπλωματική πηγή, προσθέτοντας ότι εφόσον οι Αμερικανοί προχωρούν με νέες κυρώσεις, αναμένεται από την Ουάσιγκτον παρόμοια κίνηση από τους Ευρωπαίους.

Η διπλωματική πηγή ανέφερε, επίσης, ότι οι Ευρωπαίοι προσανατολίζονται σε μια απόφαση για νέες κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες ενώ πάνω στο τραπέζι είναι επίσης και ο αποκλεισμός των Ρώσων από τα λιμάνια, κάτι που έχει ζητήσει επίμονα η Πράγα καθώς και οι Βαλτικές χώρες.

«Ο αποκλεισμός από τα λιμάνια μας είναι στο τραπέζι αλλά έχει πολλές πρακτικές δυσκολίες», ανέφερε η διπλωματική πηγή.