ΕΕ: Συμφωνία επί της αρχής για κοινές αγορές φυσικού αερίου

13/10/2022, 14:14
ΕΕ: Συμφωνία επί της αρχής για κοινές αγορές φυσικού αερίου

Το 2023 η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσιάσει στις 18 Οκτωβρίου προτάσεις για την έναρξη κοινών αγορών φυσικού αερίου και την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού δείκτη τιμολόγησης του φυσικού αερίου.

Ωστόσο, εκκρεμεί επί του παρόντος το εάν το πακέτο θα περιλαμβάνει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα, οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επί της αρχής σήμερα ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε από κοινού αγορές φυσικού αερίου πριν από το επόμενο καλοκαίρι.

“Είναι σαφές ότι θα αγοράσουμε φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα του 2023 μέσω μίας κοινής πλατφόρμας”, δήλωσε ο Γιόζεφ Σικέλα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters,.

“Θέλουμε να επιταχύνουμε τις αγορές από κοινού και να αξιοποιήσουμε την αγοραστική δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας για να εξασφαλίσουμε τις προμήθειες για τον επόμενο χειμώνα, που μπορεί να είναι ακόμη πιο κρίσιμος από αυτόν τώρα”, είπε μετά τη συνάντηση των υπουργών στην Πράγα.

“Ζητήθηκε λοιπόν από την Κομισιόν να επιταχύνει τις εργασίες”, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Τσεχική Δημοκρατία βρίσκεται επί του παρόντος στην προεδρία της ΕΕ.

Νέος δείκτης αναφοράς για το φυσικό αέριο

Από την πλευρά της, η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου δείκτη αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι αναμένει να έχει υιοθετηθεί μέχρι την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Η κ. Σίμσον υπογράμμισε ακόμα ότι κάθε παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου προϋποθέτει τη μείωση στη χρήση του.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι θα προταθεί μία πανευρωπαϊκή μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις αρχές του επόμενου έτους.

Επί του παρόντος, πάντως, η Κάντρι Σίμσον είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα συμπεριλάβει ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο πακέτο μέτρων που θα προτείνει την επόμενη εβδομάδα.

“Θα δούμε μέσα στο Σαββατοκύριακο πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με τον πλαφόν στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – εάν αυτό βρίσκεται σε ένα στάδιο που μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ευρεία πλειοψηφία κρατών – μελών που υποστηρίζουν το μέτρο”, είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ στην Πράγα.