Κίνα: Ο Σι Τζινπίνγκ δηλώνει διατεθειμένος να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για το αμοιβαίο συμφέρον των δύο χωρών

27/10/2022, 13:47
Κίνα: Ο Σι Τζινπίνγκ δηλώνει διατεθειμένος να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για το αμοιβαίο συμφέρον των δύο χωρών

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση για την πολιτική της Κίνας έναντι της Ταϊβάν, την σχέση του Πεκίνου με τη Ρωσία και τελευταία για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εμποδίσουν τις εταιρείες ημιαγωγών τους να πωλούν τεχνολογία σε κινεζικές εταιρείες.

Αλλαγή πλεύσης από την Κίνα όσον αφορά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ αφού δείχνει διατεθειμένη να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον για την εξεύρεση τρόπων συμπόρευσης προς όφελος και των δύο χωρών, όπως τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, τη δήλωση αυτή του οποίου μετέδωσε σήμερα το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Ως μεγάλες δυνάμεις, η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενισχύσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία τους για να συμβάλουν να υπάρξει σταθερότητα στον κόσμο, σημείωσε χθες Τετάρτη ο Σι σε μήνυμά του σε εκδήλωση της Εθνικής Επιτροπής για τις Σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση για την πολιτική της Κίνας έναντι της Ταϊβάν, την σχέση του Πεκίνου με τη Ρωσία και τελευταία για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εμποδίσουν τις εταιρείες ημιαγωγών τους να πωλούν τεχνολογία σε κινεζικές εταιρείες.

Η Κίνα εξοργίστηκε πρόσφατα από τη σειρά επισκέψεων Αμερικανών νομοθετών στην Ταϊβάν. Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ στέλνουν «επικίνδυνα μηνύματα» στην αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της προορισμένη να επανενωθεί στο μέλλον με την ηπειρωτική χώρα.

Ο Σι, ο οποίος μόλις εξασφάλισε τρίτη θητεία στην ηγεσία του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στις ξένες παρεμβάσεις όσον αφορά την Ταϊβάν και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι η Κίνα δεν θα απαρνηθεί ποτέ το δικαίωμά της στην προσφυγή στη βία για την νήσο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι «οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση με την Κίνα».