Μόνιμη η ζημιά του πληθωρισμού σε τρόφιμα, ενέργεια

29/10/2022, 09:29
Μόνιμη η ζημιά του πληθωρισμού σε τρόφιμα, ενέργεια

Ξεχάστε τον long covid. Τα πραγματικά "κουσούρια" θα μας τα αφήσει ο πληθωρισμός, όπως παραδέχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ξεχάστε τον long covid. Τα πραγματικά “κουσούρια” θα μας τα αφήσει ο πληθωρισμός, όπως παραδέχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ακρίβεια σε τρόφιμα και ενέργεια δε θα είναι καθόλου παροδική, και θα πονέσει πολύ…

H εκτόξευση των πληθωριστικών πιέσεων τροφοδοτείται από τα «δίδυμα» σοκ στην προφορά ενέργειας και τροφίμων απειλεί την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και θα προκαλέσει σημαντικές κοινωνικές αναταράξεις, επισημαίνει σε μελέτη του, ο Philip Barrett, οικονομολόγος στο Τμήμα Ερευνών του ΔΝΤ.

Ο παγκόσμιος πληθωρισμός ήταν γενικά μετριασμένος όταν ξεκίνησε η πανδημία και η πτωτική τάση συνεχίστηκε και τους πρώτους μήνες της κρίσης. Αλλά οι αυξανόμενες τιμές από τα τέλη του 2020 έχουν ωθήσει τον πληθωρισμό σταθερά σε υψηλά επίπεδα, επισημαίνεται στη μελέτη.

Το μέσο παγκόσμιο κόστος ζωής έχει αυξηθεί περισσότερο τους 18 μήνες από την αρχή του 2021 από ό,τι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων πέντε ετών μαζί.

Υπογραμμίζεται ότι, οι κύριοι «μοχλοί» του αυξανόμενοι πληθωρισμού είναι η ενέργεια και τα τρόφιμα: «Πράγματι, από την αρχή του περασμένου έτους, οι μέσες εισφορές μόνο από τα τρόφιμα υπερβαίνουν το συνολικό μέσο ποσοστό πληθωρισμού κατά την περίοδο 2016-2020.

Με άλλα λόγια, ο πληθωρισμός των τροφίμων από μόνος του έχει διαβρώσει το παγκόσμιο βιοτικό επίπεδο με τον ίδιο ρυθμό που έκανε ο πληθωρισμός όλης της κατανάλωσης την πενταετία αμέσως πριν από την πανδημία».

Μια παρόμοια ιστορία ισχύει για το ενεργειακό κόστος, το οποίο εμφανίζεται τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, μέσω του υψηλότερου κόστους μεταφοράς, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι τιμές άλλων ειδών δεν αυξάνονται επίσης.

Για παράδειγμα, ο πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών έχει αυξηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη ζώνη του ευρώ.

Και ο σχετικός αντίκτυπος των τροφίμων, της ενέργειας και άλλων αγαθών στην αύξηση του πληθωρισμού ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών.

Ο αναλυτής του ΔΝΤ επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός συνέχισε να αυξάνεται μέχρι τον Ιούλιο, αν και λίγο πιο αργά.

Αν και οι συνθήκες διαφέρουν ανά χώρα, οι τελευταίες παρατηρήσεις δείχνουν μια ελαφρά αλλαγή στη σύνθεση του πληθωρισμού, με το μερίδιο των τροφίμων να αυξάνεται περαιτέρω ενώ οι κατηγορίες που σχετίζονται με την ενέργεια υποχώρησαν ελαφρά.

Αυτό συνάδει με την πιθανότητα οι παγκόσμιες τιμές ενέργειας να μετακυλίονται στους καταναλωτές πιο γρήγορα από τις υψηλότερες τιμές χονδρικής των τροφίμων.