«Πακέτο» στήριξης 1 δισ. ευρώ στα στήριξη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

04/11/2022, 16:00
«Πακέτο» στήριξης 1 δισ. ευρώ στα στήριξη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να στηρίζει τα Δυτικά Βαλκάνια», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε την έγκριση οικονομικής βοήθειας ύψους 1 δισ. ευρώ για τα Δυτικά Βαλκάνια, κατά τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου, στην οποία συμμετείχε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν είχε προαναγγείλει το νέο πακέτο στήριξης, το οποίο θα περιλαμβάνει επιχορηγήσεις από την Ένωση, με σκοπό οι χώρες να βοηθηθούν στην αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, καθώς και την οικοδόμηση βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας.

«Η Επιτροπή εξακολουθεί να στηρίζει τα Δυτικά Βαλκάνια, τόσο στους καλούς, όσο και τους δύσκολους καιρούς. Κατά την πανδημία του κορωνοϊού, κινητοποιήσαμε μία άνευ προηγουμένου δέσμη μέτρων ύψους 3,3 δισ. ευρώ για την περιοχή, ενώ, σήμερα (03/11) καταρτίζουμε μία δέσμη μέτρων ενεργειακής στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ για την προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων και την προώθηση των –τόσο αναγκαίων– επενδύσεων στην ενεργειακή διαφοροποίηση.

Επενδύουμε στον οικονομικό ιστό της περιοχής για να δώσουμε ώθηση στη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και να εξέλθουμε από τη σημερινή κρίση δυνατότεροι, πιο “πράσινοι” και βιώσιμοι», τόνισε.