Αναλένα Μπέρμποκ: «Αν θέλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πόλεμος θα ολοκληρωθεί αύριο»

30/12/2022, 17:30
Αναλένα Μπέρμποκ: «Αν θέλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πόλεμος θα ολοκληρωθεί αύριο»

«Αν και πώς θα πραγματοποιηθούν ειρηνευτικές συνομιλίες, εναπόκειται στο Κίεβο», τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν άρχισε αυτόν τον πόλεμο και κανένας άλλος. Αν θέλει, τότε ο πόλεμος θα τελειώσει αύριο», σημείωσε η κ. Μπέρμποκ, αναφερόμενη στην προοπτική τερματισμού των συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος της επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, σχολιάζοντας τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, περί διοργάνωσης ειρηνευτικής διάσκεψης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, έκανε λόγο για ζήτημα που «εναπόκειται στο Κίεβο».

«Κάθε πρόταση για τον τερματισμό της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης είναι καλή και σωστή και τα Ηνωμένα Έθνη, κατά την άποψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Φυσικά, εναπόκειται στην κυβέρνηση της Ουκρανίας να αποφασίσει για τη διεξαγωγή, το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο πιθανών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία για ειρηνική λύση και τον τερματισμό της παράνομης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Ακόμη, σημείωσε ότι η κατάσταση για τους αμάχους στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη είναι καταστροφική. «Οι άνθρωποι ζουν εκεί καθημερινά υπό τον φόβο απαγωγών, βασανιστηρίων και δολοφονιών από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής. Μία κατάπαυση του πυρός με τους όρους του Βλαντιμίρ Πούτιν δε θα έθετε, όμως, τέρμα στον τρόμο τους· το αντίθετο, μάλιστα», προσέθεσε ο Γερμανός διπλωμάτης.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής ειρηνευτικής διάσκεψης τον ερχόμενο Φεβρουάριο, όπως σημείωσε ο κ. Κουλέμπα, ο Κρίστοφερ Μπούργκερ ανέφερε ότι η Ρωσία «δε δείχνει σημάδια εγκατάλειψης των αρχικών πολεμικών της στόχων». Ο Σεργκέι Λαβρόφ «κατέστησε, επίσης, πολύ σαφές ότι η Ρωσία εξακολουθεί να εργάζεται σκληρά, προκειμένου να καταστρέψει την κρατική υπόσταση της Ουκρανίας. Πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας, αυτό.

Ακριβώς εκείνος είναι και ο λόγος, για τον οποίο παραμένει αμείωτη η υποστήριξή μας στο δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα», σχολίασε ο κ. Μπούργκερ και σημείωσε ότι «εδώ και καιρό, η Γερμανία παρέχει διπλωματική υποστήριξη μέσω διαφόρων διαύλων, προκειμένου να προωθηθούν κάποια ζητήματα, τα οποία η Ουκρανία θα ήθελε να αντιμετωπίσει ως τμήμα μίας ειρηνευτικής φόρμουλας. «Πρόκειται, εν παραδείγματι, για το ζήτημα της λογοδοσίας, δηλαδή της απόδοσης ευθυνών στους υπεύθυνους για εγκλήματα πολέμου.

Από την οπτική μας, υπάρχει σίγουρα ευρεία διεθνής υποστήριξη για τη συνέχιση των εργασιών σε αυτό το θέμα. Το ίδιο ισχύει, επίσης, για την εξαγωγή σιτηρών και για πολλά από τα ζητήματα που το Κίεβο, θα ήθελε να συμπεριληφθούν στην ημερήσια διάταξη», αποσαφήνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι «εναπόκειται στην ουκρανική κυβέρνηση να αποφασίσει υπό ποιες συνθήκες, πότε και με ποια μορφή θα μπορούσαν να διεξαχθούν συνομιλίες με τη Ρωσία».