Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη στο ενδεχόμενο αποφυγής μιας ύφεσης

19/01/2023, 18:21
Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη στο ενδεχόμενο αποφυγής μιας ύφεσης

Το αμερικανικό αργό WTI, διαπραγματευόταν ανοδικά κατά 0,95% στα 81,00 δολάρια. Το αργό πετρέλαιο Brent, και διεθνές σημείο αναφοράς, σημείωσε άνοδο 0,76% στα 86,60 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύουν τα κέρδη της Τρίτης καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 1% στο άνοιγμα της διαπραγμάτευσης των ευρωπαϊκών αγορών σήμερα. Το κλίμα της αγοράς έγινε ανοδικό λόγω των αισιόδοξων εκτιμήσεων ότι το άνοιγμα της Κίνας θα τονώσει τη ζήτηση και οι μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες μπορεί να αποφύγουν την ύφεση.

Το αμερικανικό αργό WTI, διαπραγματευόταν ανοδικά κατά 0,95% στα 81,00 δολάρια.

Το αργό πετρέλαιο Brent, και διεθνές σημείο αναφοράς, σημείωσε άνοδο 0,76% στα 86,60 δολάρια, στηριζόμενο στα κέρδη της Τρίτης, όπου σημειώθηκε η ισχυρότερη διευθέτηση στο Brent από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Την Τρίτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ δήλωσε ότι άρχισαν να εμφανίζονται σημάδια συγκρατημένης αισιοδοξίας για ανάκαμψη των οικονομιών και της ζήτησης πετρελαίου, χάρη στο άνοιγμα της Κίνας.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για το ΑΕΠ από την Κίνα, ενώ υποδεικνύουν τη χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη από τη δεκαετία του 1970, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

«Το καλό αντισταθμίζει το κακό με τις προοπτικές για το οικονομικό μέλλον της Κίνας. Η τελευταία σειρά οικονομικών δεδομένων της Κίνας παρέχει σημαντική αισιοδοξία ότι η δυναμική επαναλειτουργία της θα μπορούσε να εντυπωσιάσει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», σύμφωνα με τον Senior Market Analyst της The Americas.

Ωστόσο, ο αναλυτής προειδοποίησε ότι «το ράλι πετρελαίου που προκάλεσε η αισιοδοξία για την επαναλειτουργία της Κίνας θα σταματήσει σύντομα. Οι έμποροι ενέργειας είναι πιθανώς μερικά δολάρια μακριά από την τεράστια τεχνική αντίσταση».

Μεγάλο μέρος της αισιοδοξίας τροφοδοτήθηκε «από τα πρωτοσέλιδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Η μηνιαία έκθεση προοπτικών της αγοράς πετρελαίου του ΟΠΕΚ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη έδωσε υποστήριξη διατηρώντας την πρόβλεψη για την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης για το 2023 αμετάβλητη από τον Δεκέμβριο.

Η πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Gita Gopinath σημείωσε ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε σύντομα να αναβαθμίσει τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη. Η παγκόσμια ανάπτυξη θα βελτιωθεί το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και το 2024, δήλωσε η Gopinath σε μήνυμα από το Νταβός.

Υποθέτοντας ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ+ παραμένει σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα του Δεκεμβρίου, οι αριθμοί του ΟΠΕΚ στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του την Τρίτη έδειξαν ότι η παγκόσμια αγορά ισορροπεί σε μικρό πλεόνασμα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, ανέφερε η ING.