Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 28.000 νεκροί

12/02/2023, 15:10
Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 28.000 νεκροί

«Δεν έχει αρχίσει ακόμα αληθινά η καταμέτρηση των νεκρών» δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς

Τρομακτικές είναι οι εκτιμήσεις για τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων του σεισμού που έπληξε Τουρκία και Συρία, κι ενώ ήδη, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 28.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 24.617 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία και πάνω από 2.500 στη Συρία.

Ωστόσο, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ, αρμόδιο για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών θα «διπλασιαστεί» και απειλεί να αυξηθεί «ακόμα περισσότερο».

Ο κ. Γκρίφιθς πήγε χθες Σάββατο στην πόλη Καχρανμάρμαρας. «Νομίζω ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε με ακρίβεια (τον απολογισμό των θυμάτων)», πάντως «είμαι σίγουρος ότι θα διπλασιαστεί, αν δεν αυξηθεί ακόμη περισσότερο», είπε ο κ. Γκρίφιθς στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. «Δεν έχει αρχίσει ακόμα αληθινά η καταμέτρηση των νεκρών», συμπλήρωσε.

Δεκάδες χιλιάδες μέλη σωστικών συνεργείων συνεχίζουν να ψάχνουν στα συντρίμμια, μέσα στο κρύο, που χειροτερεύει την κατάσταση για τα εκατομμύρια σεισμοπαθείς.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν πως τουλάχιστον 870.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως επισιτιστική βοήθεια, ζεστά γεύματα, στην Τουρκία και στη Συρία. Υπολογίζεται πως ως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι μόνο στη Συρία.