H UBS δεν επιθυμούσε την εξαγορά της Credit Suisse

18/05/2023, 10:38
H UBS δεν επιθυμούσε την εξαγορά της Credit Suisse

Η UBS εκτίμησε το πλήγμα στα 17 δισ. δολ. από την εξαγορά της UBS

Η UBS βιάστηκε να εξαγοράσει την ανταγωνίστριά της Credit Suisse, σε μια συμφωνία που δεν επιθυμούσε, καθώς η παγκόσμια τραπεζική κρίση επιδείνωσε τα οικονομικά της τελευταίας και ώθησε τις αρχές να αναλάβουν ταχεία δράση, όπως προκύπτει από κανονιστική κατάθεση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η UBS, σε κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, ανέφερε στους επενδυτές ότι είχε λιγότερες από τέσσερις ημέρες για να διεξάγει τον δέοντα έλεγχο, δεδομένων των “έκτακτων περιστάσεων”.

Πλήγμα 17 δισ. δολ. για την UBS

Εκτίμησε ένα πλήγμα περίπου 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την εξαγορά.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας συμφώνησε να αγοράσει τη μικρότερη της τράπεζα, αφού η τελευταία είχε περάσει μια δύσκολη χρονιά.

Η εμπλοκή της Credit Suisse σε μια σειρά εταιρικών καταρρεύσεων τρόμαξε τους πελάτες που άρχισαν να αποσύρουν τα χρήματά τους, μια τάση που επιταχύνθηκε όταν οι χρεοκοπίες των αμερικανικών τραπεζών πυροδότησαν τον φόβο για μια ευρύτερη τραπεζική κρίση.

Το κύμα εκροών καταθέσεων και η μεγάλη πτώση της τιμής της μετοχής ώθησαν την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας στις 15 Μαρτίου να προσφέρει στην Credit Suisse βοήθεια σε ρευστότητα. Την επόμενη ημέρα, η UBS και η Credit Suisse υπέγραψαν συμφωνία εμπιστευτικότητας, βάσει της οποίας η πρώτη ξεκίνησε τον δέοντα έλεγχο, όπως προκύπτει από την κατάθεση της UBS.

Στις 19 Μαρτίου, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι η UBS θα εξαγόραζε την Credit Suisse για 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,4 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μετοχές και θα αναλάμβανε ζημία έως και 5 δισεκατομμύρια φράγκα που θα προέκυπτε από την εκκαθάριση μέρους της επιχείρησης. Το τελικό τίμημα αυξήθηκε από το 1 δισεκατομμύριο φράγκα, όπως προκύπτει από την κατάθεση.

Η UBS δήλωσε ότι πραγματοποίησε οικονομικές αναλύσεις από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Μαρτίου και αξιολόγησε πιθανές νομικές δομές και πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση των ανησυχιών, καθώς και τυχόν αρνητικές επιπτώσεις για την ίδια, σε περίπτωση που οι αρχές πρότειναν μια εξαγορά. Από τον Δεκέμβριο έως τα μέσα Ιανουαρίου, στελέχη της Credit Suisse είχαν επίσης συζητήσει με την κυβέρνηση σχετικά με τις επιλογές της, συμπεριλαμβανομένης της συγχώνευσης με την UBS, όπως προκύπτει από την κατάθεση της UBS.